fbpx

20 tips för vårstädningen som du klarar på under en timme

by Redaktionen

Enkla städknep som alla klarar av, och de är snabba och effektiva.

Spreja rent duschen

Om du vill spendera mindre tid på städning av ditt badrum vid ett senare tillfälle, spreja din dusch ordentligt efter varje gång du använt den. ”Varje gång jag använt duschen sprejar jag väggarna med en bladning av vatten och vinäger” säger Bonie Dewkett på The Joyful Organizer.

Organisera böcker

Efter all mysig läsning under vintern kan både ditt bibliotek och barnens böcker behöva organiseras. Ta några minuter åt att rensa böckerna på soffbordet och tidskrifter i huset. Du kan alfabetisera, organisera dem efter färg eller efter storlek. Glöm inte heller att damma av dem!

Kasta gamla skönhetsprodukter

En snabb kontroll av skönhetsprodukter som smink, hud- och hårvård för att se vad som gått ut och kan kastas är ett snabbt sätt att rensa i skåpen. Alla produkter har inte utgångsdatum men på de flesta finns det en indikation som visar hur många månader den kan användas efter öppningsdatumet. ”För att komma ihåg när produkten öppnades, skriv det på produkten med en permanent märkpenna” föreslår organisationsexperten Jeffrey Philip.

Rengör lådor

Börja litet och ta den mest kaotiska lådan i köket, sovrummet eller arbetsrummet. ”Släng eller organisera om de saker du inte använder längre eller som inte hör hemma där” säger Carolyn Forte, VD på Cleaning Lab hos Good Housekeeping Institute. ALlt annat kan läggas tillbaka i lådan, men på ett mer ordnat sätt.

Dammsug möbler

Vissa dammsugare har munstycken specifikt för dammsugning av möbler och tyger. ”Dammsug båda sidor av sittkuddar och under dem” säger Forte. ”Använd sedan munstycket för mindre utrymmen för att dammsuga längst sömmar och i vrår.”

Rengör smuts mellan kakelplattorna

Denna aktivitet som tar kring 15 minuter gör en riktigt stor skillnad i ditt badrum. ”Spreja utrymmena mellan kakelplattorna med en rengöringsprodukt specifikt utformad för ändamålet eller för badrumsrengöring” säger Forte. ”Låt det sedan sitta i flera minuter och använd sedan en hårdare borste för att skrubba innan du sköljer av medlet.”

Vårrengöringen handlar om att rengöra och fokusera på de fläckar och utrymmen du försummat under året. Det är just därför Forte rekommenderar att du spenderar 30 minuter med en dammvippa med extra långt handtag för att rengöra lister i taket, bokhyllor, lampor och annat.

Rengör fetter från köksluckorna

Kladdiga fläckar i köket är ofta en blandning av damm och fetter som inte syns – tills damm eller annat smuts fastnar i det. För att rengöra dina skåp kan du prova en produkt specifikt utvecklad för ändamålet som Parker & Bailey Kitchen Cabinet Cream, eller en annan produkt som tar bort fläckar men även behåller träluckor i fint skick. Var noga runt dörrar och handtag där fetter samlas.

Fräscha upp väggar

Det tar bara fem minuter och får dina väggar att se nymålade ut. ”Med en fuktad produkt som Mr. Clean Magic Eraser i en hand och en torr trasa i den andra rengör du lätt målade väggar från kladd, avskrap och märken av kritor” säger Forte.

Rengör bakom möbler

Det är dags att rengöra de utrymmen du vanligtvis missar när du dammsuger, vilket inkluderar de mindre trevliga och svåråtkomliga hörnen i hemmet. ”Dra ut möbler från väggarna och dammsug under och bakom dessa” säger Forte. ”Passa på at rengöra kring eluttag och lister när du ändå håller på.”

Rengör takfläkten

Innan du sätter på din takfläkt på årets första varma dag är det en god idé att se till att bladen inte är fulla av damm. Använd ett gammalt örngott för att snabbt och lätt torka av bladen och så slipper du nysa hela natten.

Fräscha upp din madrass

Du kommer sova godare på en ren och fräsch madrass. Använd dammsugarens munstycke för rengöring av möbler och tyger och pressa det tätt mot madrassens sidor. Använd milt rengöringsmedel för möbler på fläckar. Efter att du sprejat låter du madrassen torka och avsluta med en sprej för desinfektion som Lysol.

Rengör köksfläkten

Köksfläkten får stå ut med en hel del under årets användning. Detta är ett utmärkt tillfälle att rengöra den. ”Ta ut filtret och tvätta det i vatten med rengöringsmedel, skölj och låt torka” säger Forte. Rengör sedan fläkten med ett rengöringsmedel utvecklat för att lösa upp fetter i köket.

Bli av med damm längst golvlisterna

Om du vill bli av med damm längst golvlisterna utan att behöva böja dig och anstränga ryggen kan du spreja en gammal strumpa med rengöringsmedel och dra foten längst listen för att bli av med smuts på ett enkelt sätt. Eller använd det minsta munstycket på din dammsugare.

Få rostfritt stål att glänsa igen

För att få en yta av rostfritt stål att glänsa igen kan du blanda en tesked diskmedel och en liter varmvatten, och sedan använda dig av en trasa i mikrofiber för att gnugga vätskan på fläckarna i materialets riktning. Skölj endast med varmvatten och torka omedelbart med en ren trasa.

Rengör ventiler

Värmeventiler och ventiler till luftkonditionering kommer sprida damm i ditt hem om du inte är noga med att rengöra dessa. Forte tipsar om att använda munstycket i form av en mjuk borste som tillhör din dammsugare för att hålla dessa utrymmen rena.

Ta dig an fönstren

Istället för endast en snabb rengöring kommer denna procedur få dina fönster att glänsa. ”Öppna persienner och gardiner och tvätta fönstren med glasrengöring och en trasa i mikrofiber” säger Forte. ”Stäng sedan persiennerna och damma av dem med en produkt som Swiffer och avsluta genom att dammsuga gardiner med dammsugarens munstycke för tygrengöring.”

Börja skriva dagbok

Vårrengöring handlar förstås främst om att rengöra din fysiska omgivning, men även det inre kan behöva organiseras ibland! Sätt undan tid för att reflektera och skriva ner vilka vanor du vill bli av med denna säsong och vilka mål du har både kortsiktigt och långsiktigt. På bara 30 minuter kommer du känna dig mer förberedd och organiserad om du ägnar denna tid åt att skriva ner det du önskar ta dig an.

Avsäg prenumerationer på mejl och reklam du inte vill ha

Din inbox behöver inte vara lika överväldigande som den verkar. Avsäg dig dagliga, veckovisa och månadsvisa nyhetsbrev och prenumerationer som du inte öppnat på sex månader. De bombarderar dig och drar din uppmärksamhet från de viktigare mejlen.

Ge de tekniska prylarna lite uppmärksamhet

Dåliga nyheter: På din mobil frodas fler bakterier än på din toalettstol. Därför bör du dra en servett med desinficerande alkohol över den för att bli av med dessa bakterier, precis som du bör rengöra annan teknik, som din fjärrkontroll och datormus.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar