fbpx

5 sätt att hålla rådjur borta från din trädgård

by Redaktionen

Här är tips på hur du får Bambi att gnaga på annat än dina blomknoppar.

 

Alla trädgårdsmästare i historien känner till vilken utmaning det kan vara att hålla rådjur borta. Jag minns precis hur min egen mor brukade öppna balkongdörren och klappa i händerna för att skrämma iväg dem från tomaterna. Rådjuren är lika sugna på grönsaker som du är, och dina rosor och pelargoner blir smaskiga efterrätter.

Istället för att spreja din trädgård med kemikalier kan du prova dessa metoder för att varsamt hålla rådjuren på avstånd, och kanske även harar och myggor med. Kom ihåg att dessa djur är finurliga så prova med att byta mellan metoder då och då för att de inte ska vänja sig.

 

Plantera dessa plantor

Denna vår kan du prova med att plantera växter i din trädgård som doftar starkt, som lavendel eller ringblommor. ”Rådjur tycker inte om att gå genom lavendel då denna lukt fastnar på deras ben och gör det svårare för dem att känna lukten av rovdjur” säger trädgårdsmästaren Johanna. ”Ovanlig doft gör även att rådjuren får svårare att hitta maten de är sugna på.”

Lisa, trädgårdsmästare med tio års erfarenhet, berättar att rådjur även tycker illa om den starka doften av ringblommor. ”De luktar inte tillräckligt gott för att äta” förklarar hon. Du behöver inte överdriva, men ju fler plantor desto bättre (och vackrare). Förutom att ringa in trädgården kan du plantera några av dem i krukor och sprida runt i trädgården. Blanda gärna även in andra örter som mint, oregano och kattmynta.

Sprid ut lite tvål

Som barn såg jag min mor hacka grön eterisk tvål varje år och sätta upp den runt nya plantor. Hon anpassade höjden på varje träpinne så att tvålen satt precis ovanför plantorna med knoppar, vilket hindrade rådjuren från att mumsa på dessa och tillät unga plantor att mogna ifred. Ibland använde hon ett rivjärn och rev tvålen runt de unga plantorna innan de blir en lockelse för rådjuren.

”Det bästa är att tvålen varar i runt en månad” förklarar hon. ”Den löses först upp när det regnar, påverkar inte växterna och hjälper även torka ut bladlöss eller insekter som kanske lurar i jorden.”

Det är talgen i tvålen som håller rådjuren undan enligt University of Vermont Extension Department of Plant and Soil Science, så du behöver inte välja just tvålen. Många tvålar som doftar starkt kan göra att blommorna inte blir rådjursgodis, men undvik tvålar som innehåller kokosolja då detta faktiskt kan göra rådjuren mer intresserade.

Gör detta osynliga skydd

Det mest uppenbara sättet att hålla rådjur borta från trädgården är genom staket. Men du behöver inte vara en snickare eller begränsa din trädgård genom synliga staket. Trädgårdsmästare och växtexperten Johanna använder helt enkelt några rullar genomskinlig fiskelina för att hålla rådjuren borta från trädgården.

Hon markerar trädgårdens yttre gränser med en höga träpinnar och börjar sedan linda fiskelina fem till tio centimeter från marken. Hon upprepar proceduren tre gånger och placerar linan på runt 30 centimeters avstånd.

Resultatet är ett högt, nästan osynligt rådjursstaket. ”Rådjuren kan inte se fiskelinan vilket gör att de inte heller kommer försöker hoppa över den” säger Johanna. På detta sätt kan du hålla dem utanför din trädgård utan staket som kan störa visuellt.

Spreja något illaluktande

Ett annat sätt att hålla rådjuren från att mumsa i din trädgård är att spreja ett illaluktande medel kring växterna. Anna, en trädgårdsfantast, har tillverkat denna hemgjorda illaluktande sprej som har hjälpt hålla rådjuren borta från hennes trädgård i över femton år.

Hon blandar två deciliter mjölk, ett ägg, en matsked tvättmedel och tre liter vatten. Hon låter blandningen stå i solen under dagen för att få stanken än starkare innan hon börjar spreja.

”Jag sprejar främst på natten, för att inte vara i trädgården när det luktar som värst” säger hon. Denna sprej är inte skadlig för plantorna och håller även marklevande djur borta från trädgården. Ett alternativ är att blanda i lite hackad chilipeppar för ytterligare avskräckande effekt mot rådjuren.

Gör ljud ifrån dig

”Genom att göra oväntade ljud och visuella effekter aktiverar du rådjurens främsta försvar mot rovdjur” berättar Dr. Leonard Perry, professor på University of Vermonts Department of Plant and Soil. Genom att till exempel sätta upp CD-skivor i din trädgård skapar du en rörelse och ljuseffekt som rådjuren inte är vana vid och som kan avskräcka dem.

Ett effektivt alternativ är en vit flagga runt 25 centimeter lång och 12 centimeter bred som liknar en vit rådjurssvans. ”De ser denna ’svans’ röra på sig men inget rådjur som hör till, och blir ofta rädda av detta och ger sig av” säger han.

Att hänga upp burkar av aluminium skapar både ljud och en visuell effekt som avskräcker rådjuren. ”Vissa trädgårdsmästare menar att radioprat fungerar utmärkt” lägger Perry till, vilket är ett annat ljud du kan testa för att hålla djuren borta. För att dessa ska fungera är det av högsta vikt att byta vilken metod du använder i din trädgård, då rådjuren annars vänjer sig och kommer tillbaka för att äta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar