Smarta tips till en mer färgstark trädgård

by Redaktionen

Lys upp uteplatsen, balkongen eller terrassen med krukor som imponerar lika mycket som sitt innehåll.

Lägg på linje

Här är en lösning om du vill satsa på blad och bleka blommor men ändå få lite färg. Välj en handfull färger för krukorna och ställ dem på rad.

Tumregeln är att använda samma stil och material för att krukorna ska bilda en grupp tillsammans, och upprepa färger inom uppsättningen så att det ser genomtänkt ut och inte helt slumpartat.

Gör intryck

Rött och grönt är en härligt kombination, tänk på jordgubbar, vallmo och röda bär bland glänsande gröna blad. De som utformat denna trädgård har utnyttjat dessa kraftfulla färger tillsammans med höga röda krukor och flödande löv tillsammans med det rika gräset som planterats nedan.

Om du vill skapa en liknande stil, se till att färgerna inte bleks av bakgrunden. Välj höga krukor (dessa når till hälften av staketet) och som fyller hela utrymmets längd.

Ljusa upp bortom krukan

Höga väggar eller staket och begränsat utrymme är ett recept för en trädgård som saknar grönt. Här har problemet tacklats genom vertikala planteringar för att förhöja det mjuka landskapet utan att ta utrymme från verandan, vilken ändå har plats för bord och stolar. Välj gröna krukor som dessa och effekten blir än starkare.

Om du har en liten balkong eller terass kanska du vill sno idén och även skaffa utemöbler i stark grön färg, för att ytterligare förstärka de naturliga färgerna i trädgården.

Metall som mål

Om du tycker om idén med färgstarka krukor men du vill ha ett mer diskret resultat kan du använda krukor i åldrad metall som dessa. Färgen på detta åldrade material är varm men inte lika skrikig som en orange kruka.

Det kan ta några månader för att rosten på krukan ska utvecklas helt. Ett skydd under krukan skyddar materialet under mot fläckar under processen.

Se himlen

Blått och grått i harmoni binder samman krukorna på denna takbalkong som matchar himlen ovan, och ger buskarna som planterats i dem ett mer modern utseende.

Detta hem har en fantastisk utsikt över staden, men om din trädgård inte har en lika intressant utsikt kan krukor som dessa vara effektiva när det kommer till att blockera det du inte vill se när du sitter ute.

Undersök vilken utsikt du har från stolarna i trädgården innan du investerar och kom ihåg att täta plantor som dessa skapar den bästa gröna skärmen.

 

Skapa en bild

Ta ut design inifrån för att liva upp ett tråkigt staket. Här skapar krukorna något som liknar ett konstverk från ett galleri, med varje individuellt element planerat för att skapa en behaglig helhet vad gäller form och färg.

Precis som med inramade bilder är rätt sätt att arrangera dem på golvet tills du är nöjd och redo att hänga upp dem.

I blått och grått matchar dessa färger på ramarna lätt med krukorna, med en detalj i rött i mitten som fångar uppmärksamheten.

Följ arkitekturen

Dessa färgstarka krukor är inspirerade av arkitekturen men med detaljer som sticker ut och smälter ihop med golvet i trä.

Få till stilen med en grupp av tre krukor eller till och med fem krukor på ett större utrymme, för att undvika symmetri och formalitet och skapa ett avslappnande område utomhus.

Satsa på singel

Denna trädgård är redan full av färg av både blommor och blad så istället för att introducera nya färger är krukorna i de hetaste färgerna från trädgården och skapar ett intressant fokus på tomten.

Den låga plantan i krukan är för liten för en stor kruka men dess storlek låter den bli del av krukan längst väggens högsta punkt, medan krukans färg balanserar färgen hos de röda blommorna på andra sidan terassen.

Lek med motsatser

Vita krukor som står i motsats till ett mörkt stenlandskap kan skapa en kraftfull effekt i en trädgård. Här har man planterat grönskande kallor i de tre krukorna.

På denna plats precis bredvid fönstren fyller de även rollen som en detalj som kan njutas även inifrån huset och binder ihop utomhusområdet och inomhusytan.

Denna trädgårds belysning är också värd att imitera för att visa de gröna plantorna från deras bästa sida.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar