fbpx

Enkla tips för rengöring av ugnen

by Redaktionen

Det måste göras. Att rengöra ugnen är bland de jobbigaste uppgifterna i köket. Att rengöra din ugn är inte så svårt.

Följ dessa råd för att rengöra din ugn snabbare och få tid över till annat. Glöm inte att sätta på dig handskar när du rengör din ugn. Medlet för rengöring kan annars bränna din hud.

Om du inte vill använda traditionella medel för rengöring av ugn kan du använda en blandning av bakpulver och vinäger.

Du kan även använd ammoniak om du låter vätskan sitta över natten och sköljer på morgonen. Glöm inte att skölja ugnen noga.

Hur du rengör din ugn

På detta sätt rengör du enklast din ugn. Eftersom varje ugn är unik bör du läsa manualen innan du ska rengöra den för första gången.

Ta ur alla galler ur ugnen. Placera dessa i varmt vatten med diskmedel och låt de vara i 20 minuter. Rengör gallren med en disksvamp. Om det fortfarande finns fett på gallret kan du låta det ligga i blöt några minuter extra.
För enkel och snabb rengöring kan du spreja med rengöringsmedel och värma upp ugnen till runt 100 grader eller enligt produktens instruktion. Låt medlet verka i 30 minuter. För regelbunden rengöring, spreja ugnen med rengöringsmedel för ugn på kvällen och låt det verka under natten.
Rengör ugnen med en disksvamp i tvål och vatten. Om smutsen är ingrodd kanske du behöver en hårdare borste och mer muskelkraft.
Fönster och ugnens insida:
Ugnar kan vara självrengörande, vilket inte är helt sant. Men de kan komma nära.

Med båda sorters ugnar måste du ändå bibehålla ugnens insida ren. Den självrengörande teknologin underlättar men stora fläckar och stänk kommer brännas och bakas om de inte torkas upp direkt när de sker.

För att spara in tid vad gäller rengöringen kan du täcka botten av ugnen när du ska laga mat och även kanske täcka över maten med aluminiumfolie.

Låt inte aluminiumfolien komma i kontakt med värmeslingorna (aluminiumfolie kan också börja brinna) och det hjälper även att använda ett bakplåtspapper av aluminium under gallret eller maten du tillagar.

De ugnar som kallas ”continous clean” hålls rena med lite diskmedel och vatten. Ugnen rengör sig själv då och då för att fläckar och spill inte ska växa på.

Självrengörande ugnar värms upp till en väldigt hög temperatur under några timmar för att bränna bort spill och fläckar. Ta först ur gallren (annars kan metallen svälla om den lämnas i ugnen och skada ugnens insida). Lås ugnens lucka och sätt på självrengöringen.

Ugnen stänger vanligtvis av sig själv, ofta inom två till sex timmar efter att ugnen är färdig med rengöringen. När ugnens temperatur har svalnat till rumstemperatur kan du torka av interiören med en fuktig trasa. Den självrengörande ugnen omvandlar matresterna till en grå aska som enkelt kan torkas av med en fuktig svamp.

Glöm inte att torka upp resterna från insidan av ugnens lucka. Torka låset kring dörren med en mild rengöringsprodukt och en blöt svamp.

Utsidan

De flesta ugnars utsidor kan snabbt och enkelt rengöras med ett milt rengöringsmedel eller till och med ett medel för rengöring av glas eller fönster. Använd aldrig ett rengöringsmedel som är slipande när du rengör en rostfri ugn eller fläkt. Dessa ytor repas snabbt. Men om du tar hand om dem på rätt sätt kan du få dem att skina!

Rengör inte ugnens utsida när ugnens insida är varm. Värmen kommer göra att rengöringsmedlet avdunstar snabbt.

Var försiktig när du skrubbar ugnens utsida. Var noga med att du inte skadar ytan på utsidan. Rengör spill omedelbart. Blötlägg gallren i varmt vatten med diskmedel. Om du har en ugn med glashäll kan du använda ett milt medel för rengöring av glashäll och torka av.

Rengöringsmedel för ugn

Om du inte har en självrengörande ugn kan du köpa ett rengöringsmedel för ugn i affären. Ta fram handskarna och börja skrubba.
Läs och följ rengöringsproduktens instruktioner noga. Du kan skaffa ett medel för rengöring av ugnen när den är kall, eller en som kräver att ugnen värms upp för att påbörja rengöringsprocessen.

Vissa medel fungerar på några timmar medan andra behöver sitta över natten för att fungera. Vilket medel du än väljer bör du följa instruktionerna noga. Det är syror du arbetar med, och om du spiller denna syra på dig kanske du inte märker det omedelbart.

Då syran bränner din hud och du slutligen märker irritationen, är skadan redan skedd. Detta har hänt många städerskor mer än en gång.

Du kanske behöver skrubba lite när rengöringsmedlet har verkat färdigt, men detta ska inte vara särskilt hårt arbete. Torka av ugnen helt för att få bort rester när rengöringen är klar och få bort alla spår av produkten.

Beroende på hur ofta det spills i ugnen bör du planera in en rengöring på månatlig basis.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar