fbpx

Svårt att gå upp på morgonen? 8 tips som får dig att komma till liv

by Redaktionen

Letar du efter ett bra sätt att vakna på morgonen? Nu när det är mörkt och kallt ute vill nog de flesta av oss bara gömma oss under täcket. Men det finns faktiskt några saker som du kan göra för att hjälpa dig själv att komma till liv på morgonen – så det blir lite enklare att hantera de mörka vintermorgnarna. 

  • Tänd lamporna

Hur frestande det än är att ligga kvar i sängen efter att larmet har gått så behöver vi ju gå ändå ta oss upp på morgonen. Ju snabbare du tänder lamporna i rummet desto snabbare kommer din kropp att förstå att det är dags att gå upp. Mesa inte med ljuset – detta kommer bara göra det jobbigare. Utan tänd taklampan, bordslampan och dra bort gardinerna. Hur smärtsamt det än är för ögonen så kommer det att hjälpa. 

  • Drick vatten

Drick ett glas kallt vatten så fort du går upp. Vatten fräschar upp hela systemet, påskyndar ämnesomsättningen, återfuktar och får dig att känna dig piggare.

  • Duscha kallt

En annan sak du ka göra är att duscha kallt. Om det inte är något för dig så kan du svabba ansiktet med kallt vatten så fort du vaknar istället.

  • Ta vitaminer 

Under vintermånaderna när vi ser mindre solljus får vi också mycket mindre D-vitamin. Börja helst att ta D-vitamin redan under hösten för bästa effekt. Att få i sig d-vitamin tillskott är viktigt och kommer att förbättra humöret och du kommer känna dig piggare.

  • Rör på dig

Under de här kalla och mörka vintermånaderna har vi generellt sett mycket mindre energi, så det sista du vill göra är nog att ge dig ut i kylan och springa. Men försök att hinna med någon form av fysisk aktivitet under veckorna. Du kommer bli förvånad över hur energisk det faktiskt kommer få dig att känna. 

  • Använd en sömnapp

Sömn spelar en viktig roll för vår allmänna hälsa (det är ingen nyhet) och den behöver vi för att orka ta oss upp på morgonen. Idag finns det mängder med olika appar som kan hjälpa dig att tracka din sömn, se din sömnkvalité och även känna när det är bäst för dig att vakna. Du ställer in när du behöver vakna, exempelvis mellan 06:30:07:00 och sen kommer appen själv att bestämma vilken tid larmet går, och detta gör den med hjälp av att den spårar din sömn och läser av när du är i din lättaste sömnfas. 

  • Vakna samma tid varje dag

Det har visat sig att vakna vid samma tidpunkt varje dag – ja, för att det ska vara som mest effektivt så gäller det här även helgerna, kan faktiskt hjälpa oss att sova bättre överlag och därför göra det lättare att vakna och känna oss mer utvilade. Rutiner är bra för kroppen och hälsan.

  • Ladda kaffebryggaren

En väldigt enkel sak – för dig som älskar kaffe förstås. När du är trött på morgonen vill du ha din kaffekopp snabbt. Förbered din kaffebryggare redan kvällen innan du går och lägger dig. När du vaknar är det bara att stapla upp och tr

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar