fbpx

4 orsaker till varför ditt hem blir dammigt– och hur du kan förebygga det

by Redaktionen

Känns det som att det är dammigt överallt trots att du nyss städade? Här är 4 möjliga orsaker till varför ditt hem fortfarande är dammigt och vad du kan göra åt det

1. Damm cirkulerar genom luften

Damm är mikroskopiskt och väldigt lätt, så det svävar runt i luften. Om du någonsin har tittat på ljuset som skiner genom ett fönster, har du förmodligen sett tusentals dammpartiklar flyta runt i luften.

2. Damm tas med utifrån

Som du nyss läste så svävar alltid damm runt i luften och samma sak gäller utomhus, så när du går runt utomhus samlar du dammpartiklar på dina kläder.

När du sen kommer hem faller några av dessa dammpartiklar av dina kläder och stannar kvar i ditt hus.

3. Dammkvalster gömmer sig i din matta

Damm, smuts, döda hudceller och djurhår som flyger runt i luften sätter sig till slut i dina stoppade möbler på golvet. De vilar på ytan av hårda golv men sätter sig djupt in i mattfibrer. Dessutom ökar smutsen från dina skor och husdjurstassar på problemet ytterligare. Det enda sättet att förhindra ansamling är genom att hålla dina golv rena.

4. Överflödigt damm byggs upp på möbler och gardiner

Tyg samlar damm. När du drar isär gardinerna, puffar upp en kudde eller att sätter dig i soffan så virvlar du upp dammet i luften igen. Med rätt dammsugarmunstycke så kan enkelt rengöra gardiner och möbler en gång i veckan. Se till att få dina draperier kemtvättade en gång om året också så bidrar det till att minska dammet rejält.

Sätt att förebygga damm (och förbättra luftkvalitén i ditt hem)

Upprätthålla goda fuktighetsnivåer

Eftersom damm, dammkvalster och mögel trivs i fuktig miljö så är det klokt att hålla fuktighetsnivåerna under kontroll. Vanligtvis kan du avvärja allergener genom att hålla luftfuktigheten till runt 30–50 %. Använd dig av en luftrenare för att minska fuktnivåerna i ditt hem. Dessutom minimerar en luftrenare koncentrationen av pollen inomhus, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med säsongsbetonade allergier.

Dammsug regelbundet

Att dammsuga dina mattor, möbler och gardiner varje vecka gör mycket för att förbättra inomhusluftens kvalitet. Detta är särskilt fallet om du har husdjur. 

Ändra hur du dammar

När du dammar, använd en fuktig trasa eller en mikrofiberduk. Dessa gör att dammet fångas i trasan och inte bara sprids runt.

Om du inte har mikrofiberdukar välj en fuktig eller våt trasa som du sen kan tvätta när du är klar. Fukten hjälper till att fånga upp dammet. Arbeta alltid uppifrån och ner. Detta förhindrar att du sprider damm från högt upp i rummet som tillexempel från en bokhylla till de platser du redan har dammat. Kom ihåg: Damma först, dammsug sen! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar