fbpx

8 saker du inte ska värma i mikrovågsugnen

by Redaktionen

Mikron kan få mat att gå från iskall till varm på några sekunder. Men allt går inte att värma i en mikrovågsugn. Vissa livsmedel, drycker och behållare kan frigöra toxiner, bränna, smälta eller till och med explodera om de körs i mikrovågsugnen. Några av dessa livsmedel är ganska vanliga – du kanske till och med har värmt något av dem i mikrovågsugnen den senaste veckan. Chansa inte nästa gång – här är 8 saker som du inte ska värma i mikron. 

Först och främst – ingenting

Starta aldrig en tom mikrovågsugn. Utan mat eller en behållare för att absorbera mikrovågorna studsar strålarna tillbaka till magnetronen. Detta kan skada maskinen och till och med starta en brand. Dubbelkolla att du har lagt mat i mikron innan du trycker på start.

Hårdkokta ägg

Oavsett om de är i skalet eller skalade. Ägg som värms upp i mikrovågsugnen avger ånga. Ångan kan inte fly från vitan, så trycket byggs upp. När du skär (eller ännu värre biter) i ägget släpps ångan ut direkt. Den resulterande explosionen kan bränna dig rejält.

Aluminium

När aluminiumfolie utsätts för mikrovågorna reflekterar den värmen i stället för att absorbera den, vilket gör att metallen kan antändas. Detta kan inte bara orsaka brand, utan också skada din mikrovågsugn. Det är alltid bäst att använda mikrovågssäkra behållare eller tallrikar till att värma upp dina måltider.

En mugg vatten

Ja, det går mycket snabbare att värma ditt tevatten i mikrovågsugnen än att koka upp det i en kastrull, men tidsbesparingarna kan kosta dig dyrt. Vatten som värms upp av sig självt i en mikrovågsugn kan snabbt bli överhettat. Även om du kanske inte ser några bubblor, kan de snabbt bildas när du lägger till en tepåse, sked eller bara flyttar vattnet ut från mikrovågsugnen. Det kan bli så hett att du riskerar att bränna dig rejält.

Hela frukter

Att placera vindruvor, hela persikor, äpplen eller päron i en mikrovågsugn kan orsaka en explosion när ångan byggs upp inuti skalet eller skapa en allvarlig brännskada när du försöker öppna eller skära i den heta frukten.

Chili

För det första blir chilin ännu starkare av värmen i mikron. För det andra så frigörs ämnet kapsaicin, som förångas, och kan skapa en stickande/brännande känsla i dina ögon, mun och hals.  

Lätta plastpåsar och behållare

Håll take-away påsar och andra lätta plastpåsar borta från mikrovågsugnen. De kommer att smälta! Samma regel bör följas för margarin-, yoghurt- och kesopaket som endast är avsedda för kylförvaring och engångsanvändning. Det kan tyckas miljövänligt att återanvända dem, men det är inte värt risken för alla de kemikalier som släpps ut i din mat vid uppvärmning eller en brand som orsakas av att 

Fruset kött 

Att använda mikrovågsugnen till att tina upp fruset kött kan kännas som ett snabbt och enkelt sätt att få middagen klar. Men faktum är att det kan kan leda till ojämn värmefördelning på köttet vilket i sin tur kan göra att vissa områden överkokas medan andra förblir frysta. Det riskerar även att bakterier börjar bildas i de områden som lämnas kalla, vilket aldrig är bra. Vi föreslår att du håller dig till den gamla goda metoden att tina upp ditt frysta kött i kylen över natten eller tina upp i dess förpackning i en kall skål med vatten. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar