fbpx

Kaos i garderoben? Så här får du ordning på den igen

by Redaktionen

Har din garderob sett bättre dagar? Har du svårt att hitta vissa plagg på morgonen? Få ut så mycket av din garderob genom att rensa ur och städa den lite då och då. Här är bra och enkla knep för att få ordning på den igen.  

Ta fram kassar

Innan du öppnar dina garderobsdörrar, ta fram soppåsar eller kassar som du kan lägga de kläder som du antingen ska slänga, donera eller sälja. En annan viktig sak att komma ihåg – köp ingenting som fler galgar eller förvaringslådor innan du är färdig med organiseringen och vet exakt vad du behöver.

Ta ut allt

Sängen är den ultimata platsen att lägga alla kläder på när du tar ut dem från garderoben. Tips: Ett snabbt och enkelt sätt att rensa dina kläder är att organisera dem efter kategori. Att slänga alla kläder på varandra tills det blir ett stort berg kommer bara kännas överväldigande och vara ineffektivt. Dela istället upp dem i kategorier som byxor, klänningar, t-shirts, tjocktröjor, accessoarer och underkläder.

Varför är denna metod bättre?

För det är mycket lättare att jämföra liknande kläder när de alla är grupperade framför dig, vilket gör det lättare att bli av med de saker du vet att du har för mycket av eller inte vill ha.

Rengör garderoben 

Nu när du tömt din garderob är det även ett utmärkt tillfälle att ge den en ordentlig rengöring. Börja med att dammsuga allt du kan komma åt. Torka sen av hyllorna, garderobsstänger, väggar och golvlister med trasa och rengöringsmedel. Att sortera i sin garderob utan att rengöra den också kommer inte kännas lika tillfredställande. 

Vad har du för förvaringsmöjligheter

Innan du tänker på att hänga tillbaka något i din nytvättade garderob, ta ett steg tillbaka och titta i själva garderoben. Hur har du organiserat innan? Är det något som du stört dig på och som inte har fungerat för dig. Tänk på dina mest använda klädesplagg, vad du alltid får försöka gräva fram eller kämpa för att nå, eller vilka kläder som är bättre att vika ihop och vilka som är bättre att hänga upp. Nu kan det vara läge att skriva ner (och gå och handla) saker som du behöver komplettera med, som exempelvis fler förvaringskorgar, galgar eller andra ting som kan underlätta för dig.

Gå igenom dina plagg

Nu är det dags att plocka ur dina kläder ur högarna och avgöra vilka som får komma tillbaka in i garderoben. När du har fattat ditt beslut lägger du tillbaka plagget i garderoben på rätt plats och går vidare till nästa. Jobba dig fram kategorivis; byxor, kjolar, t-shirts, tjocktröjor och försök att hålla ett tempo och inte tänka att den här kjolen kan nog va bra att ha kvar ändå (trots att det gått 2 år sedan du använda den)

Få iväg plaggen till välgörenhet

Nu när du sorterat ut vilka kläder som du inte vill ha är det dags att lägga dem i kassarna. En kasse för dontion, en kasse för släng och en kasse med kläder som du planerar att sälja. Och se till att du gör detta snart! Annars kan det lätt bli så att de glöms bort. 

Underhåll nu din organiserade garderob

Försök att inte röra till det så mycket i garderoben. Ibland kan man ha en stressig morgon och lämna garderoben i kaos, det är förståeligt. Att organisera i garderoben och göra en snabb städning kanske 1-2 gånger i månaden kommer att underlätta för dig. När man väl har fått in en bra rutin och har en organiserad garderob vill man inte tillbaks till den där röriga garderoben igen. En välsorterad garderob gör att du hittar dina kläder och inte behöver drabbas av panik när du är sen till jobbet. Men nästa gång du inte dina favoritjeans är det ett tecken på att du måste organisera i garderoben igen. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar