Så städar du efter vinterkräksjukan

by Redaktionen

Städning och renhållning i hemmet är viktigt under och efter det att någon i familjen haft vinterkräksjuka. Det är viktigt att minimera risken att smitta andra eller att smittas igen inom familjen. Så här hanterar du situationen bäst.

Stanna hemma vid sjukdom

Stanna alltid hemma från jobbet, skolan eller förskolan vid kräkningar eller diarré. Den som har sjukdomssymptom kan smitta andra även vid god hygien. Calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. 

Inkubationstiden är 12–48 timmar. Smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat. Smittrisken anses dock vara störst de närmaste dygnen efter man insjuknat.

Se till att ta en extra sjukdag, se till att barnen är symptomfria innan de återvänder till skola/förskola och var noga med hygienen. 

Så här rengör du efter att ni haft vinterkräksjuka i hemmet

De ställen i huset som ofta vidrörs och som används frekvent ska noggrant torkas av, som till exempel kranar i köket och på toaletten. Även lysknappar, handtag, skåpluckor, tabletter, mobiler och fjärrkontroller ska rengöras, samt barnens leksaker. Sedan städar du hemmet som vanligt; dammsuger, svabbar och torkar av ytorna.

Torka av ställen där allas händer varit.

Använd de vanliga rengöringsmedlen som du har till städning, som såpa och en blandning av ättika och vatten. Bakpulver eller bikarbonat är bra miljövänliga medel för att desinficera toaletten med. Använda plasthandskar när du städar efter en vinterkräksjuka. 

Att toaletten – med tanke på hur sjukdomsförloppet ser ut – behöver en rejäl städning behöver knappast nämnas. Städa toaletten både en och två gånger och fokusera på alla ytor och detaljer. 

Tvättning är viktigt. Tvätta textilier helst i minst 70 grader för att bli av med viruset, om de klarar av temperaturen. Först och främst ska alla sängkläder tvättas och detta i en så hög temperatur som möjligt. Släng även med alla handdukar och städtrasor som använts. Kläderna ni haft på er måste också tvättas i de temperaturer de klarar av utan att krympa.

Hur du kan undvika vinterkräksjukan

Det viktigaste rådet är att vara noga med handhygienen. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha smittämnen på sig. Rengör händerna efter du har varit i miljöer med mycket folk, så som skolan, jobbet eller efter att du åkt kollektivtrafik. Använd flytande tvål och pappersservetter eller handtork. Undvik att dela handduk. 

Flera livsmedelsburna utbrott från restaurang och personalmatsalar rapporteras årligen. Undvik bufféer, särskilt med kall mat.

Vissa personer, upp till 20 procent av befolkningen, förefaller ha genetiska egenskaper som minskar risken för att bli sjuka.

Sjukdomen förekommer oftast i november–april med en topp i januari–mars, därav namnet vinterkräksjukan.

Jonna Svenssons delar med sig av sin städrutin efter sjukdom.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar