fbpx

9 sätt som lindrar och motverkar förkylning

by Redaktionen

Om du upplever att du lider av en förkylning, misströsta inte – förkylningar behöver inte pågå så länge som du kanske tror. Här är de bästa husmorstipsen för att bli av med din envisa förkylning så snabbt som möjligt!

Drick massor av vatten

Att hålla dig hydrerad är helt avgörande för att påskynda tillfrisknandet. Försök dock att undvika söta eller mjölkaktiga drycker, speciellt om du har mycket slem eftersom det kan göra det värre. Välj istället vatten, bubbelvatten med smak av citron kan vara rejält uppfriskande – eller ett lugnande varmt örtte.

Boosta kroppen med C-vitamin

C-vitamin är oerhört viktigt om du vill hjälpa kroppen att bekämpa en infektion. Så vid första tecken på förkylning ska du se till att öka ditt intag genom att äta mycket bär, citrusfrukter, papaya, broccoli och till och med paprika! Något vi rekommenderar är att pressa en hel citron och blanda ut med vatten. Surt ja – men en rejäl boost.

Fyll på med zink

Försök att få i dig massor av zinkrika livsmedel i din kost, som exempelvis pumpafrön, spenat, vetegroddar och kakao. Zinken kan reducera symptomen och förkorta sjukdomstiden.

Sov, sov och sov

Att sova och vila är nyckeln till snabbt tillfrisknande. Det hjälper din kropp att återhämta sig snabbare och bekämpa infektioner. Se det som en bra anledning också att slippa hjälpa till med sysslor hemma – nu behöver du vila!

Snyt dig ofta

Det är viktigt att snyta näsan regelbundet när du är förkyld. Att dra in slemmet förvärrar bara situationen.

Behandla den täppta näsan med varmt saltvatten

Saltvattensköljning hjälper till att lindra envis nästäppa, samtidigt som det tar bort viruspartiklar och bakterier från din näsa. Du kan köpa färdiga på apoteket men det går faktiskt också att göra egen sköljning hemma. Blanda ¼ tesked salt och ¼ tesked bakpulver i 2 deciliter destillerat, sterilt, tidigare kokt vatten. Du behöver en doseringsspruta eller nässköljare. Håll ena näsborren stängd genom att trycka lätt med fingret samtidigt som du sprutar saltblandningen i den andra näsborren. Låt det sen rinna ner. Upprepa detta 2-3 gånger och gör likadant i den andra näsborren.

Gurgla saltvatten

Du kan gurgla med saltvatten för att lindra halsont som oftast uppstår vid förkylning. Du blandar ditt gurgelvatten genom att tillsätta ½ tesked salt i 2 deciliter ljummet vatten. 

Ta en ångande dusch

En ångande dusch återfuktar dina näsgångar och kan hjälpa dem att vidga sig vilket har visat sig ha effekt på förkylningssymptom. Andas lugnt, in och ut, tills du känner dig rejält avslappnad.

Ät en matsked honung

Att äta en matsked honung eller dricka varmt citronvatten blandat med honung kan hjälpa till att lindra en kittlande hals och lugna din hosta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar