fbpx

7 saker som du aldrig ska spola ner i diskhon

by Redaktionen

När du lagar mat kan det vara lätt att låta olika saker slinka ner i diskhon. Men akta dig – vissa saker som du kanske trodde du kunde slänga ner i diskhon kan göra stor skada och orsaka stopp i hela avloppet. Har du tur kan du lösa problemet själv men ibland kan det krävas en rörmokare (och det kan bli riktigt dyrt). Spara dig själv besväret genom att aldrig spola något av dessa 7 saker i vasken.

Tuggummi

Kasta alltid tuggummi i hushållssoporna, inget annat. Tuggummi löser inte upp sig och blir lätt klibbigt och kan lätt sätta sig på sidan av rören.

Matfett och oljor

När du steker bacon eller något annat med mycket fett blir det oftast mycket fett kvar i stekpannan. Då brukar många ha för vana att ställa stekpannan i vasken och skölja av den. Gör inte det! För när du häller fett i avloppet fastnar det på insidan av dina rör. Detta kan leda till att rören täpps till. Andra oljebaserade produkter är även dåligt att hälla ner i vasken, såsom matolja, salladsdressingar, smör och majonnäs. Det går direkt ner i soporna. En fettig stekpanna kan du först låta svalna, sen skrapar du bort fettet och slänger det i soporna.

Kaffesump

Släng aldrig kaffesump i diskon. Visste du att kaffesump faktiskt är en av de vanligaste bovarna för igensatta rör?

Äggskal, ben eller andra hårda livsmedel

Hårda livsmedel som exempelvis ägg, kärnor, ben (exempelvis små kycklingben) är kända för att täppa till dina avlopp. Släng dem därför alltid i papperskorgen. Äggskal, kärnor från avokado etc. slängs om möjligt i matkomposten.

Mjöl

Mjöl koagulerar när det blandas med vatten. Detta kan täppa till dina rör genom att belägga kanterna och fånga upp andra saker som försöker ta sig ner. Släng alltid ditt mjöl, vare sig det är blandat med vatten eller inte, i soporna (eller matkomposten).

Klistermärken från frukt och grönt

Många gånger tvättar folk sin frukt och glömmer att ta av klistermärket; det faller i handfatet och så småningom låter man det bara gå ner i avloppet. Pilla bort dem innan du tvättar din frukt och kassera dem på rätt sätt. Dessa små klistermärken löser sig inte i vatten och kan täppa till dina rör och blockera skärmar och filter eller pumpar på vattenreningsverket. Det är även dåligt för miljön att slänga ner plast i diskhon! Allt sådant bör sorteras.

Pappersprodukter

Vi har nog alla hört och läst detta många gånger och även om det kanske inte gäller diskhon i köket så är det viktigt att nämna det iallafall. Den enda pappersprodukten som får hamna i avloppet är toalettpapper. Visste du att toalettpapper faktiskt har designats speciellt för att kunna brytas ner i vatten? Kasta alltid andra pappersprodukter som pappershanddukar, bomullstussar och hygienprodukter för kvinnor i soporna. Dessa föremål är extremt absorberande och kommer lätt att täppa till dina rör.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar