Gröna ekblad i motljus

Vem är det som knaprar på min ek?

by Redaktionen

Förra sommarens rekordvärme ledde till en massinvasion av svärmande insekter. Tak i hus och lägenheter blev plötsligt alldeles svarta av konstiga kryp som inte ville flyga ut. I vår lägenhet tröttnade till och med katterna på att jaga dem. Kanske insåg de att de skulle få hålla på i flera veckor om de överhuvudtaget skulle bli mätta. Det enda som återstod var att låta dammsugaren suga, stänga balkongdörr och fönster för att förhindra fler inflygningar.

Inga skadedjur

Glädjande nog är den snedstreckade ekstyltmalen, som de små insekterna heter, inga skadedjur. De är inte intresserade av möbler och textilier. Din nyinköpta soffa eller vackra sommarklänning är alltså helt utom fara. Utomhuslevande djur som ekstyltmalen kan inte föröka sig inomhus och klarar sig heller inte särskilt länge. Att ringa Anticimex är därför poänglöst. Däremot kan det vara en bra idé att ta ut dammsugarpåsen och frysa den någon dag innan den kastas i soporna. Det är ett säkert sätt att förvissa sig om att malen inte förökar sig inuti påsen. 

Snedstreckad ekstyltmal (Acrocercops brongniardellus) är en liten insekt som lägger sina ägg i ekens blad. Malen är en så kallad lövminerare, vilket innebär att larverna lever av trädets blad. När larverna äter gör de små gångar som till slut bildar en stor blåsa på bladets ovansida. Larverna lever inuti blåsan, som täcker en stor del av bladet.

Vad händer med ekarnas blad?

Ekarnas blad blir visset gråbruna av larvernas kalasande, och på somrarna får ekarna bruna, torra trädkronor. Trots angreppen verkar inte träden ta någon egentlig skada av malangreppen. Även om bladen blir missfärgade finns det gröna ytor kvar, som troligtvis räcker för att ekarna ska kunna fortsätta med sin fotosyntes. Bladen faller inte av efter angreppen, vilket tyder på att ekarna fortfarande kan använda dem.

Varför ökar populationen av ekstyltmal? 

Varmare vintrar har troligvis lett till att att populationen av snedstreckad ekstyltmal har ökat. Ett mildare klimat kan göra att malen lättare klarar övervintringen. På så sätt överlever fler malar som sedan kan föröka sig.

Malen verkar ha svårt att etablera sig i miljöer som inte är lika påverkade av människor, till exempel naturreservat. En orsak är att det finns färre hus i dessa sådana områden. Malen får helt enkelt sämre möjligheter att övervintra inomhus. Det är också troligt att malens värsta fiender, parasitsteklarna, förekommer i större antal utanför bebyggda områden. Dessa steklar lägger sina ägg inuti ekstyltmalens larver, som är lätta byten då de inte förflyttar sig utanför blåsan på lövet. Andra lövminerande insekter är också utsatta för detta, ofta i så hög grad att parasitsteklarna reglerar dessa populationer naturligt. Steklarna behöver rik tillgång till nektar, vilket är lättare att hitta i naturliga miljöer. Forskning visar att parasitsteklar har problem att etablera sig i miljöer som har förändrats mycket av människor. Detta kan förklara varför populationen av ekstyltmal har ökat obehindrat i bebyggda områden. 

Vad kan jag själv göra?

Vill du hjälpa till att minska populationen av snedstreckad ekstyltmal kan du se till att gynna parasitsteklarna. Det är framför allt bracksteklar och brokparasitsteklar som ger sig på ekstyltmalen. De livnär sig framför allt på nektar från flockblommiga växter. Plantera ut dessa växter i närheten av ekarna. Steklarna behöver då inte flyga långa sträckor mellan sina matställen och sina värddjur, vilket gör själva parasiteringen mer effektiv. Några exempel på växter som steklarna gillar är hundkäx, strätta och hårkörvel. Ett annat tips är att odla morötter eller fänkål i trädgård.

Ett annat sätt är att spara blommor och högt gräs i utkanten av sin trädgård, undvika att använda bekämpningsmedel på gräsmattan och se till att det finns buskar, blommor och annan vegetation runt omkring huset.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev