Under semestern ska vi vila och återhämta oss från jobbet och den ofta så hektiska vardagen. Att planera runt semestern är det allra bästa sättet för en stressfri ledighet. Följ våra välbeprövade råd och få maximal nytta och nöje av din ledighet.
1. Börja med semesterförberedelserna i god tid
Bestäm innan i stora drag vad semestern ska innehålla: en resa, vara på landet, ta det lugnt på hemmaplan, fester och festivaler och så vidare. Prata ihop er om du semestrar med vänner eller familj. Besöker du någon är det uppskattat att de får veta det i god tid för sin egen planering.
Försök att inte få in för mycket och planera inte för många aktiviteter för en dag, för det måste finnas tid för att bara vara också. Bäst att du planerar in det med!
Skaffa det som behövs från barnens badbyxor till tågbiljetter och kattvakt i tid så flyter allt utan stress.
2. Lös eventuella problem i förhand
Fundera över vilka stressmoment som kan uppstå under din semester. Det kan vara allt från svärföräldrar som vill umgås längre tid än vad ni tänkt, eller att du och din partner har helt olika önskemål om vad ni ska göra, till att du fruktar att du ska bli ensam kvar i stan. Ta tag i farhågorna innan de har blivit semesterförstörare och hitta en lösning.
3. Varva ner redan innan semestern
När de flesta förberedelserna är klara kan du börja varva ner redan de sista veckorna innan semestern. Ta det medvetet lugnt i stället för att försöka hinna klart med allt på jobbet. Många tar några dagar ledigt från arbetet enbart för detta. Förbered dig mentalt, signalera hjärnan att det är ok att ta det lugnt. På detta sätt är du inte helt matt när den efterlängtade semestern äntligen börjar och du kan njuta av det i fulla drag från dag ett.
4. Koppla bort jobb och annan vardagsstress på semestern, logga ut!
Lägg in autosvar på e-posten och ett semestermeddelande på mobilen. Om du måste ha kontakt med jobbet eller andra instanser bestäm en tid då du är nåbar och meddela det till alla som behöver veta det. En gång i veckan eller varje dag mellan klockan 9 och 10, tänk efter vad det verkliga behovet är.
5. Var social på riktigt
Minska även din privata tid framför datorn eller med mobiltelefonen, umgås med nära och kära i det verkliga livet istället. Bestäm när du får kolla sociala medier och nyheter och håll dig till det, eller ta en hel vecka utan. Jodå, du klarar det, och även dina barn gör det efter en stunds abstinens. Annars kan inte hjärnan varva ned så som den behöver.
6. Lata dig
Vi lever i ett samhälle med ett uppskruvat tempo där utbrändhet har blivit en folksjukdom. Därför är det än viktigare att ta tillfället i akt och ta det lugnt och våga vara lat under semestern – istället för att tro att man ska hinna med allt som man inte hunnit med under året. Sov mycket, och tillåt dig att ha oplanerade dagar då du eller ni gör precis det som faller er in.
7. Hitta på avkopplande aktiviteter
Här är några exempel på aktiviteter som hjärnan och kroppen uppfattar som avstressande: Läsa fysiska tidningar och böcker, promenera och vara i naturen, umgås med vänner, fiska, leka, arbeta i trädgården. Allt som du gör med händerna är bra i detta avseendet, så gillar du att snickra och måla, göra handarbete eller laga mat så gör det och gärna tillsammans med andra. Gör bara saker som du känner för.
8. Få ny energi av fysisk aktivitet
Samtidigt som det är värdefullt att slappna av och återhämta sig ordentligt är det lika viktigt med fysisk aktivitet och vardagsmotion. Dels är det bra för att bli av med uppbyggd stress som finns kvar i kroppen sedan tidigare och dels får du ny positiv energi. Dessutom blir det lättare att slappna av efter en stunds träning eller motion. Under sommaren finns det mycket kul man kan hitta på utomhus, till exempel att simma, cykla, klättra i berg, vandra, göra yoga, spela strandtennis, spela beachvolley, spela fotboll i trädgården och gå på upptäcktsfärd i området där du bor.
9. Ta dig tid för eftertanke
Ta gärna en längre och sammanhängande ledighet så att du verkligen får tid att varva ner och tänka på annat när du är ledig. Ta dig tid att reflektera. När du slappnar av och har tid att bara filosofera kan de bästa idéerna och planerna dyka upp. Nya perspektiv får lov att utvecklas i din egen takt och idéer och nya tankar kan slå rot.
Nu har du möjlighet att förbereda din höst och sätta upp nya goda vanor på jobbet och i livet. Kanske behöver du hitta nya sätt att må bättre och minska din stress? Ta tillvara på dem så kan du kanske se fram emot en spännande höst.
10. Mjukstarta efter semestern
Ett tips som kan göra dig mindre stressad under semestern är att ha planerat de första dagarna på jobbet med mycket tomt i kalendern, med inga möten inbokade. Att börja med att jobba bara halva veckan ger dig också en lugnare start.