fbpx

Huskurer för att lindra förkylning

by Redaktionen

Det finns gott om huskurer som kan lindra dina förkylningssymtom och få dig tillbaka till vardagen. Om du känner akuta symptom så ska du alltid ringa en läkare eller uppsöka sjukhus. Men är det allmänna förkylningsbesvär som du har så kan du först testa något eller några av dessa förslag som vi listar här nedanför.

Honung

Honung har en mängd olika antibakteriella och antimikrobiella (ämnen som dödar och förhindrar ökningen av bakterier) egenskaper. Att dricka honung i te med citron kan lindra ont i halsen. Forskning tyder på att honung också är ett effektivt hostdämpande medel. Om du upplever att din hosta blir värre på natten så ska du ta en sked honung innan läggdags. Detta lugnar slemhinnorna och gör också att du sover bättre. Sover du bättre blir du friskare snabbare!

Vitlök

Vitlök innehåller även det antibakteriella ämnen och kan därför motverka virusinfektioner. Skiva några klyftor och lägg i varmt vatten. Låt dra i några minuter innan du dricker upp det. Ett annat knep vid täppt näsa är att linda in tunna skivor av vitlök i hushållspapper. Stoppa sen in dom i näsan och andas in så länge du orkar.

Vitamin C

Vitamin c är otroligt viktigt för din kropp då den har många hälsofördelar. Citron, lime, grapefrukt och apelsiner är bra naturliga källor till c-vitamin. Pressa en hel citron i varmt vatten och drick. Detta lindrar både halsont och har även visat sig minska slemmet som bildas när man blir riktigt förkyld.

Saltvatten

Att gurgla med saltvatten kan hjälpa till att förebygga övre luftvägsinfektioner. Det kan också minska dina förkylningssymptom. Till exempel kan det lindra halsont och nästäppa. Att gurgla med saltvatten är även bra om du har kraftig slemhosta. Lös upp en tesked salt i ett helt glas vatten. Svep allt och gurgla. Spotta sen ut det.

Gurkmeja

Gurkmeja har många hälsofrämjande egenskaper. Den är faktiskt släkt med ingefära och sägs hämma inflammationer i kroppen. Blanda en matsked riven ingefära och en matsked gurkmeja och blanda med 1 deciliter vatten tills det blir som en pasta. Blanda sen en tesked av pastan med två deciliter valfri mjölk. Det här kallas ”the golden milk” och är en beprövad huskur vid förkylning.

Andas in ånga

Häll vatten i en kastrull och koka upp. Lägg en handduk över ditt huvud och andas in ångan som vattnet avger. Detta är väldigt bra för täppt näsa och slemhosta.

Undvik detta Det finns några saker som du kan tänka på om du är förkyld. Specifik mat kan förvärra situationen och förvärra symptomen. Försök att undvika mejeriprodukter, håll dig fri från koffein, ät inte kryddigt – bearbetad eller stekt mat. Kom också ihåg att dricka mycket vatten och vila mycket!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar