Slut på kaffefilter? Här är 4 substitut som fungerar lika bra

by Redaktionen

Att få slut på kaffefilter är egentligen ingen stor sak. Det finns oftast livsmedelsbutiker som är öppna dygnet runt. Men det finns vissa tillfällen som är extra jobbiga att upptäcka att man har slut på kaffefiltret. Speciellt en tidig arbetsmorgon när du är stressad till jobbet och verkligen behöver din kopp med kaffe.

Så här kommer lite goda nyheter – Du kan göra kaffe utan vanligt filter med saker du oftast har hemma. Det bästa är även att metoderna inte bara lämpar sig i en kaffebryggare utan även om du vill ”hälla-själv” direkt i en kaffemugg.

  1. Hushållspapper

Ta ett dubbel ark med hushållspapper. När du lägger hushållspappret i filterhållaren, försök forma den likadant som filtret. Måtta i kaffet och sätt sen på din bryggare som vanligt. Om du inte har en bryggare kan du lägga hushållspappret i en tratt. Lägg i några matskedar kaffe och häll sen på varmt vatten direkt ner i koppen. Här gäller det att vara försiktig – hushållspapper är väldigt tunt så det kan lätt gå sönder.

  1. Tygservett

Välj en ren diskhandduk eller tygservett. Lägg trasan som vanligt i kaffefilter behållaren. Fördelen med att använda sig av detta är att det går att använda om och om igen och den är väldigt hållbar, dvs du riskerar inte att det kommer kaffesump i ditt kaffe. Du kan även göra som med hushållspappret, använda dig av en tratt och hälla vattnet själv genom den.

  1. Återanvändbara tepåsar

Om du är en tedrickare så har du säkerligen några återanvändbara te-påsar i ditt kök. Till en kopp kaffe så tillsätter du bara 1–2 matskedar kaffe i påsen. Förslut den och lägg den sen i en mugg som du sen häller kokande vatten i. Vänta några minuter så kaffet hinner blanda sig med vattnet. Ta sen ur tepåsen – sen är det bara att njuta! Den här metoden kanske inte är den bästa om du ska brygga flera koppar men passar utmärkt till en. Det är även ett livsmedelssäkert material, så du behöver inte oroa dig för att några kemikalier hamnar i ditt kaffe, som det kanske gör med pappershanddukar. Nackdelen kan dock vara att kaffet inte smakar lika bra som vanligt bryggkaffe. Men om du verkligen behöver dig en kopp så duger det gott och väl!

  1. En sil med små hål

Lägg två matskedar kaffe i botten av en skål. Häll sen 2 deciliter hett vatten (inte kokande) i behållaren. Vänta cirka 3–5 minuter beroende på hur starkt du vill ha ditt kaffe. Lägg sen en sil ovanför din kopp. Häll sen kaffet igenom silen. Om du vill vara säker på att ingen kaffesump tränger igenom kan du lägga en bit hushållspapper i silen innan du häller. Den här metoden fungerar väldigt bra – Nackdelen är att det inte går att använda i en kaffebryggare, så om du vill ha fler koppar får du öka mängden kaffe och vatten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar