fbpx

Trädgårdsskötsel för nybörjare

by Redaktionen

Trädgårdsarbete är väldigt roligt och givande. Vad kan vara trevligare än att äta grönsaker som man odlat själv eller äta middag på en uteplats omgiven av härligt doftande blommor och växter som du själv planterat? Det kan vara svårt att veta hur man ska göra. Om du är ny på trädgårdsarbete och behöver en liten sjuds i rätt riktning kan dessa tips vara bra för att komma i gång. 

Lär känna din trädgård

Innan du börjar är en idé att lära känna din trädgård. Ta reda på om den ligger i söder eller norrläge. Att veta var solen träffar marken hjälper dig att bestämma var du ska odla. Det är även värt att veta vilken jordtyp du har. En annan idé är att se vad som redan växer i trädgården. På så sätt får du veta om jorden är sur eller basisk. Att göra ett jordtest kanske känns lite överkurs, men hjälper dig att veta vilka växter som kommer trivas och inte trivas i din jord.

Börja planera

Att sätta sig ner med ett block och en penna är en bra start. På så sätt kan du komma på vad du ska odla var. Det är lätt att göra spontaninköp i växtaffären och köpa på sig massor som inte passar dina odlingsförhållanden. Planering kommer att göra det möjligt för dig att använda färg och struktur på ett sätt som gör att du skapar en trädgård som verkligen ser bra ut.

Lär dig plantera

För att säkerställa att dina växter växer bra och lever under lång tid behöver du planerat dem ordentligt. Se till att ta tid för att rensa ogräs och förbereda jorden innan du planterar. Om du är det minsta osäker på hur du ska plantera en viss växt så leta efter instruktioner på nätet i stället för att hoppas på det bästa. Små misstag kan göra att plantan slutligen dör och då har du slösat både tid och pengar.

Mata och vattna regelbundet

Att veta när och hur man vattnar växter är A och O. En allmän regel är att vattna längst ner, vid roten, snarare än bladen – det är rötterna som absorberar vattnet. Att blötlägga vid roten en gång i veckan är bättre än att vattna lite varje dag. Glöm inte heller lägga lite extra växtnäring eller kompost ibland – det älskar alla växter.

Börja smått

När man ska börja odla i en trädgård kan det vara frestande att ta på sig allt på en gång. Här är ett tips – gör lite i taget. På så sätt blir det inte för mycket jobb på en gång.

Se upp för skadedjur

De flesta skadedjur i trädgården gör inte mycket skada – då det finns många nyttodjur som äter upp dem. Men försök hålla ett extra öga – om du ser att växten angripits av en större population skadedjur kan du behöva agera. Titta speciellt efter missfärgade eller ihåliga blad.

Var inte rädd för att beskära

Att beskära växter kan kännas jobbigt men växterna mår faktiskt bra av detta. Du kan enkelt hitta information om en specifik växt som du vill beskära på nätet. Om du beskär på rätt sätt kommer du belönas med en friskare och mer blommande växt. Glöm inte att njuta av din trädgård! Se till att du tar dig tid att luta dig tillbaka och njuta av alla blommor, växter och inte minst alla djur som nu även dom gläds åt din trädgård!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar