fbpx

Tänk på det här innan du börjar vårstäda

by Redaktionen

Börja med att göra ett schema

Vilka områden eller rum behöver mest städning? Finns det något som du hoppar över under dina vanliga rutinstädningar? Har du tvättat dina sofföverdrag och piskat din matta på sistone? Oavsett var du börjar kommer du behöva en städplan för att få till en så smidig vårstädning som möjligt.

Utsidan behöver också kärlek

Många städsysslor är beroende av säsong. Tillexempel är våren en perfekt tid att ta itu med olika utomhussysslor som att rengöra grillen, uteplatsen, utsidan på dina fönster eller på din balkong. Stuva undan vinterkläder och vinterskor och ge plats för vårkläderna i stället.

Arbeta uppifrån och ner

När du planerar för att vårstäda ditt hem är det viktigt att börja från taket ner till golvet. Glöm inte bort att damm och smuts även sätter sig på taket, på väggar och i fönster. Ta en fuktig trasa för att rengöra väggar, fönsterbräden, persienner och andra skrymslen. Damma sedan dina möbler, bokhyllor och andra föremål i denna höjd innan du ger dig på golvet. Detta kommer att spara dig tid.

Begränsa dina inköp av produkter

Man har oftast en tendens att köpa lite för mycket städprodukter som man inte behöver. Det kan kännas tillfredställande att ha massor av olika sprayer, krämer och såpor som doftar gott. Men du behöver förmodligen inte alla för att kunna städa hela ditt hem. Satsa istället på ett bra allrengöringsmedel och mikrofiberdukar. De gör susen i de flesta rum på de flesta föremålen. Köp sen andra specialrengöringsmedel efter behov.

Organisera i lådor och garderober

Studier visar att ett oorganiserat hem ökar stressnivån i hjärnan. Vi tillbringar mer tid hemma än innan och det gör det viktigare än någonsin att hålla det snyggt och organiserat. Ta nu tillfälle i akt att:

1. Städa ditt skrivbord på ditt hemmakontor (om du har ett sådant)

2. Titta igenom och sortera i skräplådan (alla har vi en sådan låda)

3. Ordna, skaka av och vik om dina kläder i din garderob (här kan du fynda kläder som du glömt bort att du har)

4. Kolla i skåpen i hallen, här har vi också en tendens att lägga av oss onödigt skräp.

5. Gå igenom ditt skafferi, kyl och frys och se till att inget gammalt ligger och tar onödig plats.

Kom ihåg inre rengöring

Glöm inte att rengöra inuti din ugn, diskmaskin, mikrovågsugn, kyl/frys och kaffekokare. Här samlas det mycket bakterier och smuts. Glöm inte heller att tvätta ur badrumsskåp, tömma tvättmaskin på ludd och rensa ur avloppet.

Vädra

Medan du håller på med din vårstädning kom ihåg att vädra. Öppna dina fönster och din balkong och släpp in lite fräsch luft!

Slutligen.. Det finns mycket man kan göra när man ska vårstäda. Det finns färdiga checklistor på internet för just ”vårstädning” som du kan ta hjälp av om du har svårt att komma igång.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar