fbpx

Små förändringar i hemmet som gör skillnad för miljön!

by Redaktionen

Allt du gör till vardags har en påverkan på planeten – från den maten du äter till vilka städprodukter du använder.

Det finns väldigt många små förändringar du kan göra för att minska din miljöpåverkan. Som du kanske inte ens tänker på. Här kommer några (enkla) förslag på vad du kan göra för att göra planeten gladare.

Spara energi hemma

Det finns ett antal sätt du kan spara energi på hemma, exempelvis stänga av apparater som står ”stand-by”, sänka värmen i elementen och hänga kläder på tork istället för att använda torktumlaren.

Köp miljövänliga rengöringsprodukter

Detta har du säkert tänkt på innan men det tåls att sägas igen. Undvik att köpa städprodukter som innehåller onödiga kemikalier. Välj gröna produkter. I många fall behöver du inte ens köpa rengöringsprodukter utan det går utmärkt att använda saker som du troligtvis har hemma. Vinäger, bakpulver, ättika och citron är bara några exempel.

Slösa inte på mat

Visste du att ungefär var femte matkasse som du handlar hamnar i soporna? Vi måste dels bli bättre på att använda våra sinnen. Smaka, lukta och känn på livsmedel som passerat bäst-före-datum. Oftast går de utmärkt att äta ändå.

Om du har rester – släng dem inte. Spara dem till lunch nästa dag eller frys in. Annars går det utmärkt att använda som kompost i din trädgård.

Minska din vattenanvändning

Kom ihåg att stänga av kranen när du borstar tänderna, tvättar ansiktet eller tvålar in dig. Diska inte heller under rinnande vatten. Vill du ha kallt dricksvatten kan du hälla upp en kanna eller flaska och ställa i kylen, på så sätt behöver du inte spola länge i kranen i väntan på att det ska bli kallt. Se till att fylla både tvätt- och diskmaskin innan du slår igång programmet.

Vädra dina kläder

Det händer allt för ofta att man tvättar ett plagg ”för att det känns fräscht” utan att det egentligen finns någon fläck. Testa att vädra istället! Många klädesplagg mår faktiskt lika bra av att vädras som att tvättas. När du tvättar i tvättmaskin – se till att fylla hela maskinen.

Belysning

Visst är det mysigt med belysning hemma? Men tänk på att släcka ner i de rum som du inte är i. Kom även ihåg att släcka ner när du går hemifrån.

Håll rätt temperatur i ditt kylskåp

Ditt kylskåp och din frys står för ungefär en fjärdedel av all energiförbrukning hemma. Var noga med att ditt kylskåp är inställt på rätt temperatur. Kylen ska ha +5 grader och frysen -18 för att fungera bäst. Glöm inte att frosta av frysen då och då (gäller för dig som inte har en självavfrostande frys) – en nedisad frys drar mycket ström.

Bort med sköljmedel Var noga med att kolla upp hur mycket tvättmedel (välj miljömärkt) du behöver för en omgång tvätt. Vi har en tendens att överdosera. Sluta använda sköljmedel – det behövs inte för att tvätten ska bli ren. Sköljmedel innehåller många farliga kemikalier som är riktigt dåligt för naturen och människan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar