6 vanliga fläckar – som går bort med vinäger

by Redaktionen

Envisa fläckar på kläder kan vara utmanande att få bort. Du kan alltid använda dig av olika typer av fläckborttagningsmedel – men de innehåller oftast mycket kemikalier som är dåliga för miljön. Vi har lösningen. Det enda du behöver är lite tålamod och en skvätt vinäger. Vinäger kan lösa upp det mesta.

Först och främst – Gemensamt för alla fläckar är att ju tidigare du behandlar dem desto mer sannolikt är det att de faktiskt försvinner. Så fort du råkat spilla (exempelvis tomatsås) så är det viktigt att du agerar snabbt. Försök få bort det värsta genom att spola med kallt vatten eller lägga en isbit på fläcken. Kom ihåg att du aldrig ska försöka gnugga bort fläcken – det förvärrar bara det hela.

När du sen är redo att ta bort fläckarna så plockar du bara fram vinägern från skafferiet och följer dessa råd.

Såhär får du bort vanliga fläckar på dina kläder – med vinäger.

  • Tomatsås eller ketchup

De här fläckarna är nog de vanligaste fläckarna. I alla fall hemma hos barnfamiljer. Häll på rikligt med vinäger och låt det sen sugas in i tyget. Tvätta sedan tröjan som vanligt i tvättmaskin. Kontrollera att fläcken är borta innan du torkar i torktumlaren.

  • Kaffe

Blötlägg fläcken genom att blanda en halv deciliter vinäger med en deciliter vatten. Häng plagget utomhus i solen tills det torkat och tvätta sedan som vanligt i tvättmaskinen.

  • Svettfläckar

Alla drabbas vi av svettfläckar. Ta enkelt bort dem genom att hälla vinäger över det missfärgade området och gnid in salt (gärna grovsalt) på fläcken. Låt plagget torka innan du tvättar det.

  • Gräsfläckar

Ja, gräsfläckar går faktiskt att få bort. För att få bort det behöver du blötlägga ditt plagg i vinäger i cirka 30 minuter och sen tvätta i tvättmaskinen. Om fläcken fortfarande är kvar kan du prova att blanda vinäger med bakpulver. Ta sen hjälp av en tandborste och gnugga in medlet på fläcken. Tvätta i tvättmaskin igen. Nu borde fläcken vara borta.

  • Blodfläckar

När det kommer till blodfläckar är det extra viktigt att agera snabbt. Häll vinäger över fläcken så fort som möjligt, låt den sen värka i minst 15 minuter innan du sköljer den med kallt vatten. Upprepa detta om du tycker det behövs. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen.

  • Kräkfläckar

Det händer väl lite då och då. Kanske inte så ofta. Men har man otur kan ens barn råka kräkas på din tröja eller på dina byxor. För att få bort dessa fläckar behöver du först skölja plagget i kallt vatten. Blötlägg sen det i vinäger. Vänta 10 minuter innan du lägger klädesplagget i tvättmaskinen.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar