Svårt att sova? Här är 8 tips för en bättre sömn

by Redaktionen

Nästan alla människor har någon gång sömnsvårigheter. Det behöver inte vara farligt, men det blir ett problem om du har det för länge och då är det dags att kontakta vården. Så här gör du för att sova bättre. 

1. Motionera regelbundet

Att motionerna gör att du sover bättre. Du ska helst träna pulshöjande sporter som cykling, simning eller gympa i 20 till 30 minuter tre till fyra gånger i veckan för att få en bättre sömn. Att träna strax innan du går och lägger dig kan ha en motsatt effekt – du blir mycket piggare av det. Det beror på att endorfiner frigörs vid motion, vilket påverkar adrenalinet som gör det svårare att somna. Många gillar att träna på morgonen av den anledningen. 

2. Öka intaget av dagsljus 

Nu när det är mörkt är det viktigt att få tillräckligt med dagsljus. Ta en promenad under dagtid, gärna på förmiddagen. För att sova bättre gäller det även att sluta titta på skärmar några timmar innan du lägger dig. Det blåa ljuset från skärmen gör oss piggare och gör det svårare att somna. Det allra bästa är att ha ett skärmfritt sovrum.

3. Dra ner på alkohol

Visserligen är det många som somnar lättare av alkohol, men problemet är sömnkvaliteten. Alkohol gör att sömnen inte blir lika djup. Undvik alkohol i stort, men framför allt i nära anslutning till att du ska gå och lägga dig.

4. Skapa optimala förutsättningar

Se till att det är tyst, mörkt och svalt i sovrummet så ökar du dina chanser för en god natts sömn. Investera till exempel i bra mörkläggningsgardiner och ett par tryckutjämnande öronproppar om du har lätt för att vakna.  

5. Hitta zen 

Hitta sätt som får dig att slappna av. Kan det vara te med pepparmynta? Yoga eller mindfulness? Kanske är det att läsa en god bok? Testa dig fram för vad som får dig att verkligen varva ned. 

6. Sängen som sovplats

För att inte bli stressad så är det viktigt att endast sova i sängen. Sängen är till exempel inte en arbetsplats, så arbeta inte där. Titta inte heller på skärmar. Kan du inte somna så gå upp, ta ett glas vatten och lägg dig igen för att du inte ska koppla sängen med stress, oro eller ångest. 

7. Hitta dina tider 

Om du lägger dig mer regelbundet kommer din kropp att ha koll på när du brukar lägga dig. På så vis blir det enklare att sova. Det många gör fel är att lägga sig på olika tider. 

8. Skriv sömndagbok

Börja logga dina sömnvanor för att se över hur ditt mönster ser ut. 

När gick du och la dig?
Hur lång tid tog det innan du somnade?
Hur var sömnkvalitén? 
Vaknade du under natten? 
När gick du upp?

Genom att föra dagbok kanske du upptäcker att du sover bättre eller kanske ännu sämre än du trodde. Det är även bra att veta dina sömnvanor om du behöver söka vård för dina sömnproblem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar