Förbered din trädgård inför vinter

by Redaktionen

Nu börjar tiden då du förbereder inför nästa säsong: våren. Städa, plocka in och släng. Det är ledorden för hur du ska göra din trädgård redo för vintern. 

Höststäda ordentligt

Löv är fantastiska att ha i trädgården, om det är på rätt ställe. Täck rabatter med löv för att skydda mot temperaturskillnader. Maskar behöver löv för att göra sitt nedbrytningsarbete, vilket är bra för trädgården. 

Däremot ska man städa bort ris, löv och gräs som inte behövs för att inte skapa en plats för sniglarna att övervintra på. Ligger löven på gräsmattan kan de dessutom börja mögla och förstöra gräsmattan. 

Ta även bort fallfrukt från trädgården, då den kan göra att svampsjukdomar sprids. Det är även viktigt att rensa blad från växterna. Släng allt organiskt på komposten. 

Alla eklöv måste plockas upp och läggas i en separat kompost, det tar nämligen lång tid innan de förmultnar och löven innehåller garvsyra som många andra växter ogillar. Eklöven kan också läggas vid rhododendron, då växten gillar riktigt sur jord. 

Tänk på igelkottarna

Lite löv kan lämnas kvar för att skapa en bostad för igelkottarna. När du rensar löv kan det vara bra att kolla om det finns igelkottar som bosatt sig i högarna. Låt högen vara om du upptäcker att de bor där. Lägg eventuellt på lite mer löv på högen eller flytta boet till en bra plats, om det behövs.

Plantera vårlök

Hösten är den bästa tiden att plantera nya vårlökar. Tills tjälen går i marken kan du plantera exempelvis tulpanlökar. 

Gräv om komposten

Nu är det dags att gräva om komposten innan den fryser till. Vattna komposten om den är torr. 

Ta hand om gräsmattan

Det är under hösten som det bildas mossa i gräsmattan. Nu under senhösten förbereder sig gräset för vintern och då kan det vara bra att gödsla med medel som är gjort för hösten.

Rensa ogräset

Rensa det allra sista ogräset för att se till att det inte rotar sig. Släng på komposten. Behandla eventuellt med biologiskt nedbrytbart ogräsmedel om det behövs, speciellt på vissa platser, ex grusgångar.  

Rengör redskap

Ta in alla redskap för att rengöra ordentligt och förvara dem inomhus. Trädgårdsslangar ska också tömmas, rengöras och tas in. 

Ska jag klippa ner perenner? 

Nej, låt perennerna vara. De  enda växter du behöver klippa ner är pioner och jordgubbar för att undvika sjukdomar. 

Så städar du växthuset

Städa och tvätta allt i växthuset mycket noggrant. Släng växtrester och töm krukor och kärl. Det är viktigt att det blir rent så att inte ohyra kan övervintra i växthuset. Det bästa är att det bara att börja odla till våren efter en snabb städning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar