fbpx

Snarkar du? Varför, konsekvenser och tips för att sluta!

by Redaktionen

Snarkningar är inte bara jobbigt för omgivningen, utan även för den som snarkar.  Det kan leda till problem med till exempel hjärtat, men var inte orolig – det går att lösa. Vi har listat olika tips och metoder för att sluta snarka – så här ska du göra. 

Vad är snarkningar?

Det som kallas snarkningar börjar i näsan eller halsen. Börjar snarkningen i halsen är det för att det är problem med luftflödet genom svalget. De mjuka vävnaderna slappnar av och tungan hamnar så att det täpper till svalget. Snarkaren andas in samma mängd luft som vanligt, men luftvägarna är täppta vilket gör att det skapas vibrationer. Det är det som är snarkningen. 

Det finns olika anledningar till att man snarkar. Det kan vara trångt svalg och strupe, rökning och alkohol, stress, övervikt, problem med näsan, överbett, trötthet. Även människor som tar smärtstillande medicin eller lugnande, sömntabletter och antihistaminer vid allergi kan snarka. 

Vilka konsekvenser får det?

Sömnproblem är en folksjukdom som är viktig att ta på allvar. Sover du dåligt, snarkar och har andningsuppehåll ökar du risken för hjärtinfarkt. Det finns även andra faktorer som påverkar risken för hjärtinfarkt, skriver 1177, såsom ärftlighet, rökning, högt blodtryck, diabetes, högt kolesterol och för lite fysisk aktivitet.

Tips för att sluta

Ligg på sidan eller magen istället för att sova på rygg. Vi snarkar mycket mer när vi ligger på rygg, så försök att vänja av dig vid det om du är en ryggsovare. Det finns hjälpmedel att köpa, hör med ett apotek om du behöver vidare hjälp.

Snarkningar kan också bero på att det är trångt i näsan, skriver 1177. Till exempel går det att köpa näsvidgare som du sätter i näsan, vilket öppnar näsborrarna och gör att man snarkar mindre. Dessa finns att köpa på apotek. 

Alkohol och övervikt är också vanliga anledningar till snarkningar. Flera som är överviktiga upplever att snarkningarna minskar efter lite viktminskning, redan efter några kilon märker många skillnad. 

Rökning gör att du snarkar mer, då det torkar ut slemhinnorna. 

Fungerar inget av dessa tips, bör du kontakta en läkare, speciellt om du har andningsstopp under natten. En läkare kan då skicka dig till ett sömnlaboratorium, skriva ut vissa nässprayer som vidgar i näsan eller hjälpa dig med att få en bettskena som minskar dina besvär. Vissa som snarkar riktigt mycket med många och långa andningsstopp får en övertrycksmask som hjälper att syresätta blodet. 

Det finns många olika metoder och till slut brukar de flesta få hjälp med sina snarkningar. Testa och utvärdera hur det fungerar för dig.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar