fbpx

Därför ska du se SVT:s nya programsatsning Designhistorier

by Redaktionen

Älskar du design, mode och konst? Då passar SVT:s nya programserie perfekt för dig! Här är allt du behöver veta om tv-serien Designhistorier, där sex temaavsnitt inspirerar med gammal och ny formgivning.

Den nya programserien på SVT heter Designhistorier och i sex temaavsnitt möter vi några av pionjärerna som Märta Måås-Fjetterström och Viola Gråsten, men även nutida kreatörer som Ida Sjöstedt och Hanna Hansdotter. 

Avsnitten är riktigt nördiga och grottar ner sig i teman som mattor, lampor, mönster, glas, klänningar och hus. Varje avsnitt innehåller två kreatörer, en modern och en pionjär. I avsnittet möter den samtida kreatören vänner, fans, släkt och kännare för att lära känna föregångaren och hennes eller hans arbete. 

Det mest intressanta med Designhistorier är att SVT har plockat fram ikoner som det inte pratas om lika mycket. 

– Intresset för inredning och design ökar stadigt. Det handlar inte längre om slit och släng, målet är en hållbar utveckling. Det leder till en nyfikenhet på saker och tings ursprung. Därför känns det extra roligt och relevant att berätta om ikonerna som i många fall förbisetts i historieskrivningen, trots att vi många gånger har en relation till deras verk, säger Emelie Persson, projektledare på SVT.

Gammalt och nytt

I varje avsnitt möter vi en pionjär och en nutida kreatör som båda säger något om tiden de har verkat eller verkar i. Designhistorier handlar till stor del om hur det var att verka som kvinnlig pionjär i ett manligt dominerat fält. 

Avsnitten är i perfekt längd, 30 minuter långa, och innehåller intressant kuriosa om våra mest älskade svenska designikoner, nutida designer och formgivning. Det är både kul och folkbildande – perfekt för designälskare! 

Om avsnitten

Matta: Det svenska textilfenomenet Märta Måås-Fjetterström introduceras för graffitikonstnären Jonathan “Ollio” Josephson. “Ollio” besöker Måås-Fjetterströms stora utställning på Kungliga Slottet för att ta reda på mer om formgivaren och hennes design. 

Lampa: Den nutida formgivaren Lotta Lampa reser i den klassiska möbelformgivaren Greta Magnusson Grossmans fotspår. Lotta Lampa undersöker Magnussons Grossmans och sitt eget intresse för lampor i avsnittet.

Mönster: Den legendariska textilkonstnären Viola Gråsten presenteras för den grafiska formgivaren Shabnam Faraee. Faraee kombinerar traditionella persiska tekniker med traditionella svenska uttryck. 

Glas: Den hajpade glaskonstnären Hanna Hansdotter bekantar sig med Orrefors stjärna Ingeborg Lundin. Här är två olika glaskonstnärer som båda påverkar och har påverkats av och i sin samtid. 

Klänning: Ett spännande program med mycket kontraster. Klädskaparen Katja Geiger, även känd som “Katja of Sweden” skapade sparsmakade kläder i naturmaterial, medan den populära designern Ida Sjöstedt skapar feminina kläder i spets. 

Hus: I sista avsnittet möter vi den banbrytande arkitekten Léonie Geisendorf som bland annat har ritat S:t Görans Gymnasium i Stockholm, och den samtida arkitekten Rahel Belachews som har fått mycket uppmärksamhet för sina visionära projekt.

Huvudbild: Lina Alriksson, Sveriges Television, Designhistorier.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar