Så hittar du motivation på jobbet – efter pandemin

by Redaktionen

Efter en lång tid av hemarbete är det dags för många att gå tillbaka för kontoret. Det kan ta på krafterna och kännas hopplöst att hitta motivation. En del kan till och med få ångest och känna sig nedstämda. Men det finns några knep att ta till och allt handlar egentligen om rutiner och struktur. 

Skaffa nya rutiner

Det kan låta tråkigt, men det är dags att skaffa nya rutiner. Som tur är vänjer vi oss snabbt vid nya situationer och omständigheter. Vi vande oss snabbt vid hemarbete och anpassade vårt liv efter pandemin. Försök schemalägga både jobb och fritid och hitta rutiner som passar dig och ditt “nya” liv. Utvärdera hela tiden vad som fungerar och vad som inte fungerar, och förändra rutinerna efter det.

Prioritera mera

Det är även viktigt att prioritera både på jobbet och i hemmet. Avsluta varje arbetsdag med att skriva en lista med vad som ska göras under morgondagen. Lämna några luckor för akuta händelser som kommer in sent. Börja varje arbetsdag med att se över vad som ska göras och om du måste ändra i schemat. 

Gör något meningsfullt

Belöning är viktigt! Belöna dig med saker som du tycker om. Kanske en mysig film, se en fotbollsmatch eller att gå på ett museum? Gör något du tycker är roligt och meningsfullt efter jobbet för att 

Planera in återhämtning

Efter att det sociala livet i princip har stått still kommer du att vara trött. Därför är det viktigt att även återhämta sig när du kommer hem. Schemalägg vila och återhämtning för att du inte bara ska köra på i ett snabbt tempo för att sedan krascha. Det viktiga är att både belöna sig med roliga aktiviteter och att återhämta sig. 

Träna och sov rätt

Träning löser det mesta, som du säkert vet. Det reducerar stress, gör att sömnen fungerar bättre och är uppiggande. Tänk att träning är mer än gym, och leta efter en träningsform som fungerar för just dig om du inte hittat det. 

Även sömnen är viktig och reducerar ångest och stress. Försök att göra ett sovschema om du har problem med sömnen, det finns massor av artiklar och appar som kan hjälpa dig med sömnen.  

Ta hjälp

Mår du fortfarande dåligt och har svårt att hitta motivation och minska ångesten? Då kanske du ska ta hjälp av en psykolog eller terapeut. Det är viktigt att söka hjälp i tid för att inte problemen ska bli värre. Att träffa en psykolog är oftast inget du gör en livstid, ofta kan 5 till 10 tillfällen göra att du mår bättre. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar