fbpx

5 typer av alternativa behandlingar

by Redaktionen

Alternativ medicin är ett av det moderna samhällets mest omdebatterade ämnen. En del kallar det för lurendrejeri, men många som provat på alternativa behandlingar vittnar om att det är bland det bästa de gjort. En alternativ behandling bör aldrig ersätta ett besök på vårdcentralen, men den kan vara ett bra komplement för den som vill ha något mer än det som ett vanligt läkarbesök kan ge.

Akupunktur

De flesta svenskar tänker nog på akupunktur när de hör begrepp som alternativ behandling och alternativ medicin. Går du till en akupunktör får du en behandling utförd med nålar, men ofta ingår även någon form av värmebehandling. Ingen vet säkert var akupunkturen har sitt ursprung, men det finns bilder från det forna Egypten som verkar föreställa den här typen av behandling. Det är dock i Kina som akupunkturen brukats, frodats och utvecklats i många årtusenden. Enligt traditionell kinesisk medicin kan akupunktur bota en uppsjö av hälsoproblem. Den kan dessutom användas som friskvårdande och förebyggande behandling. Menstruationsproblem, ryggont, huvudvärk och magproblem är några av de vanligaste orsakerna till att människor uppsöker en akupunktör.

Akupressur

Akupressur har samma grundtanke som akupunktur, men en akupressör arbetar utan nålar. Inom akupressuren trycker man på akupunkturpunkter för att påverka energiflödet i kroppen. Den moderna akupressurmetoden har framför allt utvecklats av japanska massörer och hjälper dig att slappna av. Den förbättrar också blodcirkulationen vilket förebygger menstruationssmärtor och annan typ av värk.

Ayurveda

Den ayurvediska medicinen har sitt ursprung i Indien och är ett av de äldsta medicinska systemen. Den är lika mycket en livsvetenskap som ett läkesystem, och grundtanken är att allt i universum är sammanlänkat. Enligt Ayurveda påverkas vårt välbefinnande av våra relationer, vårt medvetande och vårt sinne. Optimal hälsa har den vars själ, ande och kropp är i harmoni med varandra och universum. Inom Ayurveda behandlas sjukdomstillstånd med kunskap, massage samt utrensning med hjälp av teer och oljor.

Zonterapi

Zonterapeutiska metoder är oerhört populära bland människor som vill bli av med pms och pmdd, urinvägsproblem, huvudvärk, klimakteriebesvär, ryggproblem, allergier och många andra åkommor. En zonterapeut delar in kroppen i lodräta skikt, så kallade zoner, och menar att de olika zonpunkterna för respektive organ ömmar vid sjukdomstillstånd. Således ges behandling genom att trycka hårt på zonpunkterna för att stimulera energi och få blodet att strömma till det sjuka området. Kroppens många organ anses vara representerade på bland annat fötterna, och det är framför allt där som behandlingen sker.

Lymfmassage

Den här typen av massage har till uppgift att rensa ut kroppens alla slaggprodukter. Ett trögt lymfsystem kan orsaka svullnad samt ge smärta i rygg, nacke och huvud. Det sägs att ett dåligt fungerande lymfsystem till och med kan vara en orsak till domningar och sömnsvårigheter. Massagen stimulerar ditt lymfsystem vilket ofta leder till ett förbättrat immunförsvar, viktminskning och bättre effekt vid träning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar