fbpx

För och nackdelar med att använda sköljmedel

by Redaktionen

Sköljmedel är en populär produkt i många hushåll då det mjukar upp tyget på det som du lägger i tvättmaskinen. Sköljmedlet fungerar som så att de belägger fibrerna i kläderna med ett mjukgörande medel, vilket gör kläderna mer bekväma att ha på sig, minskar statisk elektricitet och tillför även en god doft. Men som med de mesta så finns det såklart både för och nackdelar med att använda sköljmedel – vilket vi ska reda ut nu

Fördelar:

Mjukar upp: Som namnet antyder är sköljmedlets huvudsakliga funktion att mjuka upp kläderna, vilket gör dem mer bekväma att bära. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för kläder och andra tyger som sängkläder som är gjorda av grova eller andra material som lätt kan kännas ”torra”

Minskar statisk elektricitet: Sköljmedel kan hjälpa till att minska mängden statisk elektricitet kläder. Detta kan vara särskilt fördelaktigt under vintern när luften är torrare än vanligt.

Lämnar efter sig en behaglig doft: Sköljmedel har oftast olika dofter som du kan välja bland, detta kan bidra till att kläderna får en fräschare doft och känns renare.

Hjälp med strykning: Vissa sköljmedel kan också göra att kläderna blir lättare att stryka. Det minskar även mängden rynkor på kläderna. 

Nackdelar:

Allergier eller känslighet: Vissa människor kan vara känsliga eller allergiska mot de dofter och kemikalier som används i sköljmedel. Detta kan orsaka hudirritation eller andra allergiska reaktioner.

Skador på vissa tyger: Vissa tyger, till exempel mikrofiber, kan skadas av sköljmedel. Beläggningen (mjukmedlet) kan täppa till fibrerna och minska deras förmåga att transportera bort fukt.

Bygger upp en ”hinna” på kläderna: Med tiden kan sköljmedel byggas upp på kläderna och få dem att kännas tunga och stela. Detta kan vara särskilt problematiskt för kläder som tvättas ofta.

Kostnad: Sköljmedel kan vara relativt dyra, speciellt om du har en stor familj eller om du tvättar mycket.

Ej miljövänligt: De flesta sköljmedel är inte miljövänliga eftersom de innehåller starka kemikalier som inte är bra för dig eller för miljön. Vissa sköljmedel innehåller även tensider, vilket är ett ämne som är svårnedbrytbart och kan vara skadligt mot vattenlevande djur. 

Sammantaget kan sköljmedel vara en bra lösning för hushåll som vill förbättra känslan och doften på kläderna. Men det är viktigt att väga för- och nackdelarna. Att använda sköljmedel under en längre period kan göra att klädernas hållbarhet försämras – och ännu viktigare, sköljmedel är faktiskt inte bra för miljön eller din hud. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar