Tips till dig som ska inreda ett barnrum (oavsett ålder) 

by Redaktionen

Att inreda ett barns sovrum kan vara en rolig och spännande process, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på som barnets ålder och intressen. Så är du på jakt efter några goda råd innan du köper saker till barnrummet så tycker vi att du ska fortsätta läsa detta

Involvera barnet: Det är viktigt att ditt barn får vara med och bestämma. Detta kommer att få dem att känna sig mer inkluderade och du säkerställer även att rummet uppfyller barnets behov och preferenser. 

Tänk på förvaring: Barn har mycket saker, så se till att det finns tillräckligt med förvaringsutrymme för alla deras leksaker, kläder och böcker och allt vad det kan vara. Inbyggda hyllor, byråer, förvaringskorgar och förvaringslådor etc. 

Säkerhet först: Tänk på säkerheten när du inreder rummet. Se till att det inte finns några vassa kanter eller hörn på möbler och att byråer och bokhyllor är ordentligt förankrade i väggen.

Lägg till en läshörna: En mysig läshörna är bra att ha i alla sovrum (om man får plats). Här kan du skapa en bekväm plats för ditt barn att koppla av och läsa sina favoritböcker. Kanske även en plats där du också får plats att läsa med ditt barn. 

Använd roliga, färgglada accenter: Barns sovrum tycker vi ska vara roliga och lekfulla. Använd färgglada accenter på föremål som kuddar, mattor och väggkonst (posters, klisterdekaler etc.) 

Använd ljusa och djärva färger: Barnens sovrum ska vara ljusa och färgglada, så var inte rädd för att använda djärva och ljusa färger på väggarna också.

Lätt att göra om: Tänk på barnets ålder när du designar och inreder rummet, så att det är åldersanpassat och att det även är relativt enkelt att göra om. Exempelvis: Ditt barn kanske vill ha en platsbyggd säng som liknar en bil, och det skulle väl vara coolt, men det är inte särskilt praktiskt då barnet sannolikt inte kommer tycka om den där bilsängen om några år. 

Möbler: Välj möbler som kan användas i flera år och använd avtagbara väggdekaler eller affischer om du inte vill måla rummet. Satsa på möbler som är funktionella och som passar rummets storlek. Till exempel en säng med inbyggd förvaring och ett skrivbord eller arbetsyta för läxor och pyssel. 

Ha ett tema: Att ha ett tema för rummet kan göra det roligare och intressantare för ditt barn. Det kan vara en favoritkaraktär, färg eller något annat, men se till att ta hänsyn till ditt barns intresse. Och som vi sa innan, tänk till när du inreder, målar och fixar – helst vill man inreda ett rum som är lätt att anpassa ju äldre barnet blir. 

Lägg till en personlig touch: Lägg till olika föremål eller prydnader som är speciella för ditt barn, till exempel ett gosedjur eller ett foto av familjen, för att få rummet att kännas mer personligt och unikt.

Tillåt lektid: En avsedd lekplats kan vara ett bra komplement till ett barns sovrum. Detta kan vara så enkelt som ett hörn med några leksaker, ett lektält eller ett bollhav (som en liten plastpool med massor av bollar i) för de yngsta barnen barnen.

Belysning: Sätt upp en blandning av olika sorters belysning som takbelysning och bordslampor för att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Här kan du även tänka till och anpassa designen på lamporna efter vad ditt barn gillar. Finns mycket att hitta på lampaffärer online och på stan. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar