fbpx

5 smutsiga saker i hemmet som oftast glöms bort

by Redaktionen

Att hålla sitt hem rent och städat är en ständig kamp. Vissa områden i huset är också mer benägna att bli smutsiga och äckliga än andra. Det är ofta de platser som vi använder mest men som ändå lätt kan förbises vid städning. Att identifiera de smutsigaste platserna i ditt hem som också ofta glöms bort och sen utveckla en plan för att rengöra dem hjälper dig att hålla ditt hem i bättre skick och förhindra spridning av bakterier. Här är några av de smutsigaste platserna i ditt hem som ofta glöms bort

1.                   Diskmaskinen

Diskmaskiner är utformade för att rengöra disk, men de samlar på sig matrester, smuts och bakterier om de inte rengörs regelbundet. För att rengöra diskmaskinen, börja med att köra en tom cykel med en diskmaskinsrengörare eller en kopp vit vinäger. Detta kommer att hjälpa till att ta bort ingrodda matrester och smuts. Rengör sedan diskmaskinens filter. De flesta diskmaskiner har ett filter placerat i botten av diskmaskinen som fångar upp matrester och annat skräp. Ta bort filtret och skölj det noggrant under rinnande vatten. Om filtret är särskilt smutsigt kan du också skrubba det med en borste eller en tandborste.

2.                   Mattorna och möbelklädseln 

Mattor och klädseln på dina möbler är ofta några av de mest förbisedda områdena när det kommer till rengöring. För att rengöra mattor och klädsel, börja med att dammsuga dem ordentligt. För fläckar, använd ett fläckborttagningsmedel eller ring en professionell städare. För en djupare rengöring anlita en mattvättstjänst.

3.                   Papperskorgen

En ofta väldigt smutsig plats i hemmet som förbises är soptunnan. Soptunnan samlar lätt på sig kladd och klet vilket gör dem till en grogrund för bakterier och obehagliga lukter. För att rengöra soptunnan, börja med att ta bort soppåsen och rengöra insidan av soptunnan med en desinfektionslösning. Skrubba insidan med en borste för att ta bort eventuellt ingrodd smuts och bakterier. Skölj burken med vatten och torka den med en ren handduk.

4.                   Kylskåpet

Platsen där du förvarar din mat kan vara en grogrund för bakterier om den inte rengörs regelbundet. För att rengöra kylen, börja med att ta bort all mat och släng alla utgångna eller skämda matvaror. Torka sedan av kylskåpets insida och utsida med en lösning av vatten och vit vinäger eller bakpulver och ge extra uppmärksamhet till dörrtätningarna, lådorna och facken. Torka av insidan och utsidan med en ren fuktig trasa och torka sen med en ren handduk.

5.                   Sängen

Sängen är ett område där du tillbringar mycket tid och där det kan samlas dammkvalster, svett och bakterier. För att rengöra sängen börja med att ta av alla sängkläder. Dammsug sedan madrassen och resårbotten och se till att komma in i alla springor. Om du har ett avtagbart madrassöverdrag tvätta det enligt skötselråden. Envisa fläckar kan du ta bort med en blandning av vatten och bakpulver. Gnid in blandningen, som ska vara tjockflytande, på fläckarna – låt det sitta i någon timme och dammsug sedan bort resterna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar