Så tar du hand om dina mattor – experternas tips

by Redaktionen

En matta är en vacker och funktionell detalj att ha i varje hem, men den kräver ordentlig vård för att behålla sitt utseende och livslängd. Här är några bra tips på hur du tar hand om dina mattor:

1.     Dammsug regelbundet

Det viktigaste du kan göra för att ta hand om dina mattor är att dammsuga dem regelbundet. Detta tar bort smuts, damm och skräp som kan skada fibrerna och orsaka missfärgning med tiden. Se till att använda lämpligt tillbehör för mattans lugg, och dammsug i båda riktningarna för en grundlig rengöring.

2.     Rotera och vänd dina mattor

Mattor som utsätts för solljus och mycket ”trafik” kommer naturligt att blekna och slitas med tiden. För att jämna ut detta slitage, rotera och vänd dina mattor var sjätte månad eller så. Detta kommer att bidra till att dina mattor slits mer jämnt och håller längre.

3.     Rengör spill omedelbart

Spill kan orsaka fläckar och missfärgning på din matta om det inte tas hand om direkt. Om ett spill inträffar, använd en ren, vit trasa eller pappershandduk för att torka upp så mycket av vätskan som möjligt. Använd sedan ett milt rengöringsmedel och vatten för att rengöra området, var noga med att sedan skölja noggrant. Man kan också strö salt på fläcken och låta saltet suga upp vätskan ur fibrerna – var dock noggrann med att få bort alla rester av saltet efteråt.

4.     Överväg professionell rengöring

Om din matta är väldigt smutsig eller fläckig kan du behöva få den professionellt rengjord. En professionell mattvätt kommer att använda specialiserad utrustning och teknik för att ta bort smuts och fläckar som du inte kan ta bort själv.

5.     Skydda din matta

För att skydda din matta från skador är det en bra idé att placera en mattdyna under den. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att mattan glider och man halkar, men det skyddar också din matta lite bättre mot från slitage.

6.     Håll dina mattor borta från fukt och solljus

Mattor kan skadas av överdriven luftfuktighet eller solljus. Solljus får färgerna att blekna och fukt kan få mögel att börja växa. Undvik alltså att placera mattor i fuktiga eller soliga områden i ditt hem.

Genom att följa dessa tips kan du se till att dina mattor ser bra ut i många år framöver. Med rätt skötsel kommer dina mattor inte bara fortsätta att vara vackra –  de kommer också att hålla i många år framöver.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar