fbpx

Bli ett planeringsproffs – så får du hållbara rutiner i höst

by Redaktionen

Har du hållbara rutiner i vardagen? Nu har de flesta kommit tillbaka till arbetet efter en välförtjänst sommarsemester. Det kan vara knepigt att få ordning på vardagen när middagar ska lagas, hem ska städas och barnen ska till fritidsaktiviteter. Så här gör du för att få ordning i vardagen.

Hitta rätt planeringsverktyg

Är du en person som gillar digitala eller analoga planeringsverktyg? Oavsett bör du hitta verktyg som fungerar för just dig. Det finns så klart oändliga mängder med färdiga verktyg som fysiska almanackor och appar i telefonen, men har du inte hittat det perfekta verktyget kan du skapa en själv. Det finns massor av möjligheter, exempelvis kan du göra ett eget excel-dokument eller varför inte en egen bullet journal. På personligalmanacka.se går det att skräddarsy din egen almanacka. Välj bland annat design, omslag och inlaga helt själv – då får du den precis som du vill.

Så skapar du en bullet journal

Trenden med med bullet journals har fullkomligt exploderat. En bullet journal är ett slags kalender som du skapar själv med hjälp av exempelvis snygga pennor, washitejp och klistermärken. Den går även att använda som anteckningsbok eller dagbok.

En bullet journal passar dig som är kreativ och gillar att skriva listor, rita och gillar att se planeringen visuellt. Det bästa med en bullet journal är att du kan börja när som helst – och att den kan se ut precis som du vill.

Kom igång med planeringen

Börja med att titta igenom vad du har på gång den kommande månaden. Här behöver du inte planera så noga utan gå igenom vad du har för mål för månaden och vad som händer. Sedan börjar du planera din vecka och till sist kan du planera dag för dag. Dagsschemat bör vara mer detaljerat än vecko- och månadsplaneringen.

Utgå gärna från hur du fungerar som person. Är du en person som vill planera mycket så skriv ner klockslag och vad som ska göras när, medan är du en person som blir stressad av ett för strikt schema kan du fokusera på att skriva ner det viktigaste under dagen.

Viktigast av allt är att prioritera! Ingen kan hinna med allt man vill göra, så därför bör du prioritera de 4–6 viktigaste sakerna i veckan. Gör ett ordentligt schema utefter det. Vad är näst viktigast? Skriv ner de sakerna också, har du tid, ork och lust kanske du känner för att göra något från den listan också.

Prioritera återhämtning

I vardagen finns många måsten men kom ihåg att avsätta tid för avkoppling och återhämtning. Skriv gärna ner det i schemat så att det verkligen blir av.

Planera inför morgondagen

För att få riktigt bra koll kan du avsluta varje dag med att planera inför morgondagen. Skriv ner vilka möten du har, vilka ärenden som måste göras och vilka uppgifter som måste slutföras, både i hemmet och på jobbet. På så vis undviker du stress – du vet ju vad som ska hända under morgondagen. Men ett tips är att alltid hålla kalendern öppen för oväntade händelser – det brukar dyka upp något som man inte kan planera.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar