fbpx

Producera egen el – så funkar solceller

by Redaktionen

Sugen på att producera din egen hållbara el? Då kanske du har missat att det går att få skatteavdrag för så kallad grön teknik nu efter 1 januari 2021. Tanken är att det ska bli enklare och billigare att exempelvis sätta solceller på taket. Här är allt du behöver veta om skatteavdraget och hur du kommer igång med solceller. 

Efter den 1 januari 2021 får man skatteavdrag som privatperson när man installerar grön teknik, skriver Skatteverket. Du kan få avdrag för kostnaden både för arbetet och för materialet. Avdraget fungerar ungefär som rut- och rot-avdraget. Det är just Skatteverket som är ansvarigt för avdraget. 

Med grön teknik menas installation av solceller, installation av ett system för lagring av egenproducerad energi och installation för laddningspunkt till elfordon, skriver Skatteverket. Skattereduktionen ligger på 50 000 kronor per person och år för grön teknik. 

Så kommer du igång med solceller

Sajten Ny teknik skriver i en sponsrad artikel av Eon att du ska börja med att se över ditt behov. Se över hur mycket du förbrukar i dag och räkna ut hur mycket det kommer att kosta med solceller, och framför allt om det är kostnadseffektivt för just dig. Ta även offerter tidigt för att se hur mycket det kommer att kosta och ta reda på vad som ingår i priset. 

Naturskyddsföreningen skriver att du måste hitta ett bra tak att sätta solcellerna på. De skriver att lutningen på solcellen är viktigt. Bästa lutning i Sverige är mellan 30 och 50 grader. 35 grader i södra Sverige och 45 grader i norr, anses vara bäst, skriver Naturskyddsföreningen. De menar att solcellerna ska ritas åt söder, sydväst eller sydost. Öster eller västerut är inte effektivt och blir bara dyrt. 

Innan du sätter igång bör du även kolla om du behöver bygglov i din kommun. Fråga även grannarna om de vill hänga med på dina planer att skaffa solceller, då ni kanske kan hjälpas åt vid en upphandling, skriver Göteborgs energi. 

Enklare att beställa solceller

Det är enklare att installera solceller idag, då till och med företag som Ikea erbjuder installation via en partner. De erbjuder ett komplett solenergisystem, Solstråle, där ingår en design som passar ditt tak, solpaneler, växelriktare, montagesystem och full installation. Ett prisexempel är 102 842 kronor för 18 paneler (cirka 32 kvadratmeter), vilket har en uppskattad produktion på 6 180 kWh/år.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar