fbpx

Fantastiska såpa – 11 användningsområden

by Redaktionen

Använder du bara såpa när du tvättar golven? Tänk om! Det finns massor av användningsområden för såpa – allt från schampo till hunden till att smörja gnisslande gångjärn. Här är 11 riktigt bra användningsområden.

1. Gnisslande gångjärn

Gnisslar gångjärnen? Fetta in gångjärnen med såpa så kommer det irriterande gnisslandet att upphöra. Detsamma gäller lådor som kärvar – smörj in med lite såpa.

2. Rengör kakelfogar

Arbeta upp såpan till ett skum och stryk över skitiga kakelfogar. Låt verka i någon minut, skrubba ordentligt och skölj av med varmvatten.

3. Fetta in lister

Torra och trista lister blir som nya om du fettar in dem med såpa.

4. Rengöra penslar

Har du precis målat? Då kan du rengöra penslarna med såpa.

5. Gör såpbubblor!

Gör egna såpbubblor med 1 dl såpa och 4 dl vatten. Såpbubbelblandningen håller i några veckor om du försluter den ordentligt.

6. Tvätta husdjuren

Nu slipper du köpa schampo till din hund som kan vara irriterade för djurets hud och som dessutom är dyra i djurbutiken. Såpa kan användas som ett riktigt skonsamt schampo för hunden.

7. Fläckborttagare

Har plagget massor av fettfläckar? Applicera en skvätt (eller ”klump”, om du använder hård såpa) såpa på plagget och skrubba med en borste. Tvätta som vanligt i maskin. Att rengöra med såpa brukar även vara effektivt mot gräsfläckar på barnens kläder.

8. Använd på mattan

Smutsig matta? Så klart fungerar såpan även på andra textilier än kläder. Blanda kallvatten med såpa och skura med en borste. Skrubba både på översidan och undersidan för en riktigt ren och fräsch matta.

9.  Rengör smycken

Silversmycken blir skinande igen om du putsar dem med hård, koncentrerad såpa och sköljer av. Glöm inte att torka och putsa smyckena med en mikrofiberduk efter du har sköljt dem.

10. Använd mot bladlöss

Har dina växter fått bladlöss? Ingen fara! Med såpvatten får du bort ohyran. Blanda 0,5 dl såpa med 1 liter vatten. Fyll en sprayflaska med lösningen och spraya växten ordentligt. Upprepa ungefär en vecka för att bli fri från bladlössen. En del tipsar om att blanda i lite rödsprit för att verkligen bli av med lössen.

11. Tvätta grillen

Grillgaller med fett och smutt rengörs enklast med såpa. Skrapa rent med en borste för bästa resultat.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar