Allt du behöver veta om tyngdtäcken

by Redaktionen

Tyngdtäcken har blivit oerhört populära de senaste åren – och det är inte konstigt. Ungefär 4 av 10 svenskar har sömnproblem och sömnbrist har blivit en av de största riskerna för folkhälsan. Ett tyngdtäcke sägs hjälpa just mot mot sömnproblem, men även stress, ångest och oro. Hur fungerar ett tyngdtäcke? Vi reder ut varför de har blivit så populära och hur de fungerar.

Inom vården har tyngdtäcken använts länge. Bland annat har människor med ADHD, demens och anorexi fått använda tyngdtäcken då de sägs verka lugnande och göra att sömnen blir bättre. 

Vad är ett tyngdtäcke? 

Tyngdtäcken sovtäcken med tyngder i, som kan innehålla allt från ringar eller kedjor i stål, pellets av silikon, plastbollar, ärtor, ris eller textilier som gör täcket tungt. 

Vilken vikt ska jag välja? 

Täckena finns i allt från 4 kilo till 20 kilo. De vanligaste tyngderna är 6, 8 och 10 kilo. 

En del rekommenderar att man ska välja ett täcke som är 10 procent av sin kroppsvikt. Det innebär att en person som väger 80 kilo bör välja ett tyngdtäcke på 8 kilo. Andra menar att det inte har med kroppsvikt att göra utan snarare sömnproblem. Ju svårare sömnproblem du har, desto tyngre täcke bör du välja. 

Innan du bestämmer dig för att köpa ett tyngdtäcke kan det vara bra att känna på några olika för att se hur de känns. Eftersom täckena är kompakta har vissa en tendens att bli väldigt varma under sommaren, så det är bra att tänka på det vid ett eventuellt köp. De något dyrare varianterna är ofta inte fullt så varma. 

Det bästa är att testa, känna och fråga personalen i butiken. Därför kan även vara bra att göra research innan du går till affären om vilket som skulle kunna passa dig. 

Hur fungerar ett tyngdtäcke? 

Det omslutande trycket från tyngdtäcket sänker hjärtfrekvensen, får musklerna att slappna av och ser till att blodcirkulationen ökar. På så vis ökar lyckohormonet oxytocin och serotonin samt sömnhormonet melatonin som gör att du slappnar av och sover bättre. Hormonerna utsöndras när vi upplever beröring och det är just det tyngdtäcket simulerar. Det är samma hormoner som utsöndras när vi till exempel kramar någon eller går på massage. 

Är det farligt? 

De flesta människor säger sig påverkas på ett positivt sätt: de får bättre sömn. Det är säkert att använda tyngdtäcket, då blodtryck och puls inte påverkas, men människor som har problem med hjärta och lungor bör rådgöra med läkare. Även gravida bör fråga sin barnmorska innan de använder täcket.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar