fbpx

4 typer av meditation – så fungerar de

by Redaktionen

Stressar du för mycket? I dag upplever många människor att vardagen är stressig och att schemat inte går ihop. För att varva ner kan meditation vara ett bra sätt att skapa ett inre lugn och få en mer medveten närvaro. Visste du att det finns olika sätt att meditera på? Här guidar vi dig genom flera olika former för att hjälpa dig hitta rätt sort för just dig. 

1. Mindfulnessmeditation 

Mindfulnessmeditationen, eller medveten närvaro, är den vanligaste formen i västvärlden. Meditationen har sitt ursprung i buddhismen, men även andra österländska religioner och kulturer. 

Mindfulness kan beskrivas som en meditationsform som handlar om att försöka leva i nuet. Det handlar om att vara medveten om sina tankar genom att observera och notera sitt tankemönster och sina känslor. Ofta koncentrerar man på en punkt eller ett sinne, exempelvis sin andning, inom denna meditationsform. Många känner igen den då den används bland annat inom yrkeslivet och vården, och brukar vara bra för de som inte känner till meditation så väl.

2. Vipassana 

Är du nybörjare inom meditation? Då kanske vispassan är något för dig, då den är mycket populär bland de som precis börjat. Vipassana som betyder “att se saker som de är” och handlar om insikt och att människan ska läka. Meditationsformen är en av Indiens äldsta, och allra störst fokus ligger på andning genom näsan. Meditationen utförs ofta sittande där du fokuserar på en kroppsdel i taget, förutom andningen. 

3. Mantrameditation

När du gör mantrameditation upprepar du ljud, ett mantra, när du mediterar. Mantrat kan vara ljud, ord eller meningar som du upprepar antingen för dig själv eller högt. Mantrameditation kommer att göra dig mer medveten och du kommer att få ökad närvaro. En del tycker att det är lättare att upprepa ett mantra snarare än att fokusera på andningen. Vanliga mantran är om, aum och shanti, shanti, shanti. 

4. Zenmeditation

Zenmeditation är en buddhistisk meditation som handlar om att följa andetaget, hur det känns in och ut i magen. Inom zen handlar det om att vara närvarande och uppmärksam. Det viktiga är att sitta ner och att känna att du är en del av universum och att universum är en del av dig. Vi alla hör ihop och det finns inget vi och de, utan bara ett vi, är grundtanken. 

Varför meditera?

  • Du kommer ner i varv. Studier visar att stresshormonet kortisol minskar när du mediterar.
  • Meditation sägs även minska ångest och depression. 
  • Du kan få bättre minne.
  • Du kan bli mer medveten och mer närvarande i livet. Genom meditation fokuserar du mer på nuet, vilket gör att du kan uppleva en större nöjdhet med livet och oroar dig mindre över det du inte kan påverka. 
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar