Eklektisk inredning – vad är det och hur lyckas man?

by Redaktionen

Att ta tillvara gamla möbler, rusta upp mormors gamla skänk och köpa second hand kan beskriva vad eklektisk inredning är. Återbruk har varit på modet ett tag och varför inte göra något snyggt av gamla möbler? Det är både hållbart och ger en personlig touch till hemmet. Själva ordet kommer från grekiskan och betyder “utväljande”, det vill säga man väljer ut och blandar olika stilar. Inom arkitekturen används uttrycket för det sena 1800-talets stilblandningar, som till exempel barock, gotik och renässans.

Många har redan en eklektisk stil hemma, utan att veta om det. Det handlar helt enkelt om att blanda många olika stilar så att man får en helt unik och egen stil i sitt hem. Egentligen finns det inget rätt och fel, utom möjligtvis att man ska undvika skarpa hörn och vassa kanter. Och det kanske man gör ändå, särskilt om man har små barn i hemmet.  

Blanda olika stilar och material

Se dig omkring i hemmet. Hur många olika stilar blandar du? Om man vill ha en eklektisk inredning behöver man inte längre vara orolig för att material och tidsepok inte matchar. Det är en fördel att allt inte ser exakt likadant ut.

Nu behöver du inte längre vara orolig för att du inte hittar exakt samma färgnyans eller träslag på soffbordet som på ditt sideboard. Välj istället ett soffbord som ser helt annorlunda ut, med en egen stil. Kanske hittar du något loppisfynd eller får överta ett gammalt bord från en vän eller släkting.

Tittar vi på vårens inredningsmode ser vi dessutom en kombination av olika sorters material. Mörka träslag kombineras med ljus marmor och inslag av metall. När det gäller tyger på soffa, soffkuddar och plädar, så välj gärna olika material. Kombinera släta tyger med plysch, flanell eller manchester.

Våga mixa och matcha

Detsamma gäller färger. I vår är det beige som sticker ut som tongivande färg. Men även ljuslila, blått, gult, rosa och grönt beskrivs som trendfärger. Dessa kombineras även med svart och guld och silver. Så mer eller mindre det mesta fungerar. Våga mixa och matcha och se till att hitta en harmoni som passar just ditt hem.

Hittar du en möbel som har olika material så är det toppen. Då får du mixen i en och samma möbel. Då kan man vara lite mer försiktig med resten av möblemanget i det rummet. Även om du använder dig av många olika material och färger, vill du skapa en sammanhållen och välkomnande känsla.

Bäst av allt är det om du hittar möbler eller inredningsdetaljer som du har ärvt eller fått av någon som betyder mycket för dig. Det ger hemmet en personlig prägel med hjärta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar