fbpx

8 saker du inte visste om golf

by Redaktionen

Golf är en av de populäraste sporterna i Sverige. Det är bara fotboll och friidrott som har fler utövare i landet. Ändå finns det vissa saker kring golf som inte alla känner till.

1. Golf har spelats på månen

Visste du att det har spelats golf på månen? Det stämmer faktiskt. Den 6 februari 1971 slog astronauten Alan Shepard två golfbollar på månens yta. Han ville testa hur långt han kunde slå och hur det kändes att svinga på en plats som saknar atmosfär och inte har något luftmotstånd. Hur långa slagen blev är dock okänt. Men det innebär att golf är den enda sporten, förutom spjutkastning, som har utövats på månen.

2. Antal gropar

Alla golfbollar är inte likadana. Antal gropar i golfbollen skiljer sig åt beroende på vem tillverkaren är. De flesta golfbollar har mellan 330 och 500 gropar och den idealiska golfbollen ska ha mellan 380 och 432 gropar.

3. Slår snabbast och hårdast

Kanadensaren Jason Zuback är femfaldig vinnare av “Word Long Drive Champion”. Han kan slå en golfboll hela 428 meter. Och inte nog med det så har han även rekordet för den snabbaste golfdriven någonsin på 328 km i timmen.

4. Så många kalorier bränner du

Golf är en fantastisk sport för hälsan. Givet att du inte tar golfbilen utan promenerar runt banan så gör du av med ungefär 12 000 steg under en runda. Det innebär att du bränner cirka 2000 kalorier när du spelar en golfrunda. Att promenera och motionera minskar bland annat risken för hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ-2.

5. 470 golfklubbar i Sverige

Golfen är populär i Sverige och här finns många fina banor och klubbar. Från den nordligaste anläggningen – Björklidens golfbana, mellan Abisko och Treriksröset, till den sydligaste – Bedinges golfbana, finns 470 olika golfklubbar och anläggningar i vårt avlånga land.

6. Amerikanska golfbollar

Förutom att ha olika antal gropar, är golfbollar också olika stora. Det sägs att allt är större i USA, och det tycks även gälla golfbollar. Den amerikanska golfbollen är nämligen lite större än den brittiska. Den brittiska golfbollen är 1,62 tum medan den amerikanska är 1,68 tum.

7. Två hole-in-one på en runda

Har du lyckats att slå en hole-in-one? Det är en fantastisk känsla. Frågan är om det går att göra två hole-in-one på en och samma runda. Det är inte omöjligt, men nästintill. Oddsen för att lyckas slå två hole-in-one på samma runda är nämligen 1 på 64 miljoner.

8. Ingen dyr sport

Det är en missuppfattning av golf är en dyr sport. Enligt en undersökning gjord av Riksidrottsförbundet är golf, tillsammans med fotboll och gymnastik, de billigaste idrotterna. I undersökningen tittade man på de tio vanligaste idrotterna för att se hur mycket det kostar för barn att utöva dessa sporter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar