fbpx

6 sätt att renovera miljövänligt!

by Redaktionen

Dags att renovera? Då kanske det är dags för en miljövänlig renovering – allt börjar med en bra planering, innovation och inspiration. Det bästa med att tänka på hållbarhet är att det blir snällt mot både plånbok och miljö. 

Innan du sätter igång med renoveringen bör du göra en god planering. Planera vad du behöver göra, hur du ska genomföra arbetet och vad du behöver köpa nytt. Räkna ordentligt innan du köper nytt material för att inte kostnaderna ska skena iväg och dessutom blir det mindre spill. 

1. Återanvänd det du har

När du renoverar kan du undersöka vad du har hemma och vad du behöver köpa nytt. Fungerar stommarna i köket? Då kanske endast luckorna behövs bytas ut, eller till och med bara målas. Behöver badrummet endast ett litet lyft? Då kanske det är bättre att byta toalettstol och badkar för att få en fräschare och lyxigare känsla. Ibland ligger lösningen precis framför en. 

2. Handla second hand  

På andrahandssajter finns många som vill bli av med både byggmaterial och möbler. Kan en gammal byrå fungera som en kommod i badrummet? Tänk okonventionellt så har du chansen att skapa ett hem som är både miljövänligt och unikt – till en mindre prislapp. Tips är att gå in på bortskänkes på andrahandssajterna, där finns ibland till och med hela kök som bortskänkes mot bortfraktning. 

3. Vilken färg?

Ska du måla om där hemma? Då ska du fundera över vilken färg du använder. Trendiga  färger som ekologisk linoljefärg, äggtempera och kalkfärg har fått ett rejält uppsving – och de ger ett ombonat intryck med fin struktur. Färger med plast i kan ge upphov till allergiska reaktioner och kan till och med vara farliga att andas in. Fråga i din närmaste färghandel efter miljövänliga färger.

4. Tänk på energin

Bygger du om så tänk på att välja mer energisnåla alternativ. Det gäller när du exempelvis byter ut vitvaror som kyl och frys, spis, mikrovågsugn i köket. Tänk även på att investera i blandare, kranar, toalettstolar och duschar som inte slösar lika mycket vatten. Det går även att fundera över hur du värmer upp rummet du ska renovera: Går det att få ner energikonsumtionen? 

5. Miljömässiga materialval

I många år har det pratats om att plastbanta – att rensa ut all plast från hemmet. Det gäller även vid renovering av hem. Går det att hitta mer hållbara material än plast? Massivt trä och sten är exempel på bra material som håller länge och bara blir vackrare med åren. När det gäller isolering finns det många alternativ, fråga i din bygghandel. 

6. Välj miljömärkt

Välj miljömärkt byggmaterial I den mån det går. Bland annat finns Svanenmärkning eller Bra miljöval för den som vill bygga mer hållbart. I bygghandeln finns också miljömärkta varianter av exempelvis lim, spackel och trä. Det rekommenderas att allt trä man köper nytt bör vara FSC-märkt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar