5 saker du kan äta som är bra för huden

by Redaktionen

Huden påverkas av hela vår livsstil och livssituation. Klimatet där vi bor, vår ålder och våra vanor som sömn, rökning, motion och stress. En av de viktigaste faktorerna är faktiskt vad vi stoppar i oss. Vi tipsar om fem saker du kan äta som är bra för din hud. 

1. Avokado

Många upplever att både hår och hud blir mjukare om man äter lite avokado varje dag. Det kan bero på att avokado innehåller många viktiga fetter. I avokadon finns vitaminerna A, B, D och E – vitaminer som verkligen gör underverk för hyn.  

2. Valnötter

Valnötter är en viktig, nyttig nöt med massvis av nyttiga ämnen. Nöten innehåller bland annat omega-3 som är känt för att göra huden mer elastisk. Det är alltså en viktig fettkälla för vegetarianer som annars kan ha svårt att få i sig tillräckligt med omega-3. Valnötterna innehåller alfa-linolensyra, vilket är ett bra tillskott för den som har brist. Brist på alfa-linolensyra kan nämligen ge torr och fjällande hy. I valnötter, liksom mandel, finns även antioxidanten selen som skyddar cellerna mot åldrande i förtid. För bästa effekt, ät cirka en näve nötter om dagen. 

3. Blåbär

Blåbäret är ett mirakelbär som innehåller massor av antioxidanter, C- och B-vitamin. Man brukar säga att C-vitamin är en av byggstenarna som används när kroppen ska tillverka sitt eget kollagen. Det är kollagen som ser till att huden är slät och fast. Människan själv kan inte bilda C-vitamin, utan vi måste tillföra det via kost. C-vitamin finns även i bland annat citrusfrukter, andra frukter och bär. Blåbär skyddar även huden mot UVA-strålarnas skadliga sken som gör att huden åldras. Passa på att plocka och frys ner under säsong – inga blåbär i butik smakar som de svenska. 

4. Fet fisk och skaldjur

Fisk har vi hört ska vara nyttigt för oss sedan vi är barn. Det stämmer. Till exempel makrill är en viktig källa för B12 som skyddar huden mot flera hudåkommor. Fet fisk som lax och sill innehåller omega-3 är viktiga för att hålla huden smidig och återfuktad. Brist på omega-3 kan orsaka torr hud, tror man. Förutom omega-3, så är även fet fisk en god källa till E-vitamin, vilket skyddar huden mot skador från fria radikaler och inflammationer. Ostron kan vara bra för hyn, då de innehåller zink vilket påverkar kroppens produktion av nya hudceller och är viktig för hela hudens hälsa. 

5. Soja

Soja innehåller ämnet isofavin som förbättrar din huds elasticitet och ser till att kollagenet inte bryts ned lika snabbt. Det har också gjorts studier som visar att soja kan motverka hyperpigmentering, men större studier behöver göras för att vara helt säker. 

Bonus: Vatten

En av de viktigaste sakerna att göra för att få bättre hy är att återfukta inifrån med hjälp av vatten. Drick ordentligt med vatten för en elastisk, återfuktad hud.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar