fbpx

Så förnyar du dina gamla blomkrukor

by Redaktionen

Nu börjar inomhussäsongen med pyssel och kreativitet. Ett enkelt, roligt pyssel är att återbruka gamla krukor och ge dem nytt liv så att de kan hålla i många år till.

Måla i en vacker nyans

Det enklaste sättet att uppdatera en kruka är att måla den. Använd en hel och ren kruka för bästa resultat. För att färgen ska fästa är det viktigt att rengöra den ordentligt och därefter grundmåla den med ett lager grundfärg först. Rolla två gånger med den önskade kulören för att färgen ska hålla länge och för att det ska bli så snyggt och jämnt som möjligt. 

Uppdatera med betongfärg

Få en mer tuff look med hjälp av betongfärg. Färgen kan vara ganska svår att måla med, men ger riktigt bra resultat. Börja med att måla med en pensel för att sedan skapa struktur med exempelvis en svamp eller spatel. De flesta betongfärger lämpar sig dock inte för utomhusbruk, då färgen inte tål frost. Välj gärna en riktigt mörk nyans, den gör sig väldigt bra till gröna inomhusväxter. 

Knyt en ampel

Det är enkelt att knyta en ampel till dina krukor om du vill uppdatera hemmet. På YouTube finns många instruktionsvideor över hur man knyter ampeln. Allt du behöver är ett rep och en sax för den allra enklaste varianten. 

Dekorera med spets

Har du en massa spetsar och virkade dukar hemma? Limma stuvbitar av spets eller virkade dukar på en terrakottakruka, det blir ett enkelt pyssel som ger stor effekt. Spreja krukan i valfri nyans för ett extra tjusigt intryck. 

Pynta med mosaik

Skapa mönster med mosaik! I hobbyaffärer kan du köpa kakelfog och mosaikplattor i alla möjliga färger. Använd mosaiken hel eller krossa den för att skapa mönster. Har du trasigt porslin hemma? Även det kan bli en fin dekoration på krukan med hjälp av kakelfogen. 

Klä in i juterep 

Klä in en kruka i juterep för ett mer lantlig look. Använd en limpistol för att fästa repet och vira in krukan, lite i taget, så har du en helt ny kruka.

Testa tavelfärg 

Testa att måla terrakottakrukor med svart skoltavelfärg. Det passar bra till framför allt odling av örter eller kanske lökar – då kan du skriva vad krukan innehåller för växt. Att rita olika mönster eller att skriva meddelanden på krukan kan också vara ett roligt sätt att dekorera den.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar