4 viktiga vitaminer att hålla koll på

by Redaktionen

Vilka vitaminer är viktiga och varför? Ibland kan vi behöva fylla på vitamintillskottet, medan andra får vi oss naturligt. Vi har listat några av de mest vanliga vitaminerna och varför de är nyttiga. 

A-vitamin 

För att synen, huden och våra slemhinnor ska ha en normal funktion så behöver kroppen A-vitamin. För gravida har det även en viktig funktion, då det behövs för fostrets utveckling och tillväxt. Däremot är det få som lider av brist på vitamin A i Sverige, skriver Livsmedelsverket. 

B12

Enligt Livsmedelsverket behövs B12 för att bilda nya blodkroppar. Det är även viktigt för nervsystemet. B12 finns i animaliska produkter som fisk, skaldjur, kött, ägg, mjölk och ost. Är du vegan eller vegetarian? Som vegan är det extra viktigt att fylla på med vitaminet, då många veganer inte får i sig tillräckligt med B12. Även vegetarianer kan få brist. 

Ju äldre man blir desto sämre är kroppen på att ta upp B12. Därför behöver även äldre personer ta tillskott. Brist på B12 kan ge anemi och påverka den neurologiska funktionen, skriver Livsmedelsverket. 

C-vitamin

C-vitamin hjälper till att bygga upp brosk- och benvävnad i kroppen och fungerar som en antioxidant, skriver Livsmedelsverket. Vitaminet hjälper även kroppen att ta upp järn och finns i de flesta grönsaker och bär. Citrusfrukter är rika på just C-vitamin och därför rekommenderas man att äta det för att få i sig vitaminet. 

D-vitamin

D-vitamin behövs då det reglerar kalkbalansen i människans tänder och skelett. Vi får i oss D-vitamin antingen genom maten eller genom huden när vi är ute i solen, skriver Livsmedelsverket. 

Mat som innehåller D-vitamin är ägg, vissa mjölkprodukter som är berikade med vitaminet samt fet fisk som lax och makrill. Det finns även som kosttillskott, men det gäller att följa den rekommenderade dosen på förpackningen, då för stora doser kan vara giftigt. Tillskottet är extra viktigt under vinterhalvåret fram till maj, då solen inte är lika stark.

Allvarlig brist på vitamin D är benuppmjukning samt kramper.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar