fbpx

Odla kryddgrönt för din hälsas skull

by Redaktionen

Att odla kryddgrönt är både roligt och enkelt. Du kan dessutom göra det lika bra i en gammal konservburk som i trädgårdslandet. Väljer du att odla i en burk så behöver du bara göra ett par hål med en skruvmejsel i burkens botten och sedan fylla på med jord. När du lagt i fröna så täcker du med ytterligare lite jord och vattnar lagom mycket. Ser du till att odla flera sorters kryddgrönt så kommer det garanterat att göra underverk för din hälsa.

Dill

Dill växer vilt i Västra Asien samt Medelhavsländerna. Örten har länge använts som medicinalväxt eftersom den är rik på en rad nyttiga vitaminer och mineraler, till exempel kalium, kalcium, folsyra, C-vitamin, A-vitamin, mangan och järn. Dill sägs vara den utmärkta örten för den som vill ha ett bra matsmältningssystem. Den sägs dessutom kunna bota halsbränna.

Persilja

Persilja är den perfekta örten då den passar i nästan alla maträtter. Den går lika bra att använda färsk som fryst eller torkad. Vill du få i dig en rejäl dos så kan du med fördel koka te på örten. Persilja är blodrenande, stärkande och nervlugnande. Dessutom har den förmågan att avgifta kroppen och bota en rad jobbiga tillstånd som huvudvärk, urinvägsinfektion, blodbrist och utmattning.

Citronmeliss

Den här fleråriga örten kan bli en halv meter hög och blommar under sensommaren. I likhet med dill och persilja är den rik på C-vitamin och en rad andra nyttiga ämnen. Citronmeliss har antibakteriella, antivirala och lugnande egenskaper. Som om det inte vore nog så stoltserar den med mycket höga nivåer antioxidanter som ökar förmågan att läka. Örten innehåller dessutom en förening kallad terpen som kan lindra depression, stress, hjärtklappning, cirkulationsproblem och högt blodtryck.

Gräslök

Gräslök tillhör familjen Amaryllisväxter och har blommor som kan konsten att förgylla tillvaron. Planerar du att använda gräslök i varma maträtter så ska du tillsätta den i slutet av tillagningen då smaken inte är varmhållfast. Du bör odla din gräslök på en ljus och solig plats i näringsrik jord som inte torkar ut. Äter du den här örten så får du i dig en riktig vitaminbomb som ökar din motståndskraft och förbättrar din syn. Den är också mycket bra för matsmältningen.

Basilika

Den här aromatiska och dekorativa kryddan har odlats i Mellanöstern och Indien i tusentals år. Med andra ord älskar den värme och är mycket frostkänslig. Basilika passar utmärkt till både kött- och fiskrätter och är särskilt god om den kombineras med tomat, apelsin, jordgubbar, pasta och ost. Den här växten är bra för håret och huden, och har dessutom förmågan att reducera feber och motverka svampinfektioner.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar