fbpx

Hur du inreder en liten balkong

by Redaktionen

En balkong är den ultimata bekvämligheten för oss som bor i lägenhet. Men att designa och få till en mysig balkong kan vara svårt, särskilt om den är liten. Om du har turen att ha en balkong vill du väl såklart också få ut det mesta av den. Detta innebär att göra mer än att sätta ut en liten matta och en stol. Oavsett hur liten din balkong är finns det väldigt mycket du kan göra ändå. Tycker du att din balkong förtjänar lite extra kärlek? Här kommer lite tips på hur du lyckas förvandla din trista balkong till en bekväm plats där du faktiskt vill vara.

Ett litet bord

För att kunna njuta av ditt morgonkaffe (eller eftermiddagskaffe) behöver du först och främst ett bord och en stol. Om du har dåligt med utrymme kan du välja ett som lätt fälls ihop så det inte tar onödig plats när det inte används.

Krukor och planteringskärl

Låt din balkong grönska! Ta fram olika planteringskärl och fyll med frodiga växter för att skapa en härlig trädgårdskänsla. Du kan även hänga örter eller blommor på balkongräcket för att få lite mer färg och härliga dofter. Tänk på att välja växter och blommor som trivs att vara utomhus. 

Matta

Att lägga en eller flera mattor på balkongen är en riktig mysfaktor. Det ger extra värme och skapar en personligare stil på din balkong. Vilken matta du väljer är ju beroende på vad du föredrar. Gillar du mönster och färg eller mer naturnära och varma färger? Se dock till att välja en som är tålig mot väder och vind.

Hängmatta

Vem vill inte ligga i en hängmatta en solig dag med en bok? Även om du är i stan, högt uppe i en lägenhet, finns det ingen anledning att inte ha en hängmatta eller hängstol. Att införskaffa sig något av dessa skapar en avslappnad atmosfär. Den här platsen kommer bli den skönaste platsen på balkongen – och populäraste (när du bjuder hem dina vänner)

Ljuskällor

På sena sommarkvällar vill du kunna tända lampor och lysa upp din balkong. Det finns många olika utomhuslampor du kan välja på. Satsa på att köpa dig en ljusslinga (en sån kan du även ha på vintern när det är mörkt – jättemysigt!) och några lyktor. De flesta utomhuslampor går på batteri – så du behöver inte ha några förlängningssladdar eller eluttag på själva balkongen.

Satsa på hopfällbara möbler

Om du inte har en jättestor balkong så bör du införskaffa möbler som lätt kan stoppas eller vikas undan när de inte används. Det kan vara skönt att kunna stuva undan vissa saker om du någon gång behöver plats för annat.  

Golvkuddar

Något som verkligen är mysigt och praktiskt är stora golvkuddar. Istället för att investera i dyra utemöbler så är detta en jättebra idé. Skaffa några färgglada och bekväma kuddar i en större storlek för att kunna sitta på. Golvkuddar går lätt att stapla och lägga bort när de inte behövs och lika enkla att plocka fram när du behöver sittplatser för flera.

Loungehörna

Är du ute efter lite mer loungestämning? Ett litet lågt soffbord och två låga stolar, sittpuffar eller golvkuddar är allt du behöver för att kunna njuta i din ensamhet (eller mer ett par vänner)! Har du inte plats för ett soffbord kan du istället sätta en bricka på sittpuffen.

Skärma av

Har du en balkong på bottenplan eller en som ligger mitt emot din grannes? Vi förstår att det kan vara lite jobbigt. Du kan antingen skaffa dig höga växter för att skärma av eller köpa speciella balkongavskiljare att ha som vägg. Det brukas finnas något för alla smaker.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar