fbpx

Skippa schampot – 6 naturliga alternativ 

by Redaktionen

Visste ni detta om schampo? Ju mer vi använder det, desto mer behöver vi det. Kommersiella schampon innehåller oftast starka kemikalier som tar bort det naturliga fettlagret i håret. Detta resulterar i att hårsäckarna producerar mer talg, som ett skydd för att hårbotten inte ska bli uttorkad. Så kort och gott är detta en slags ond cirkel vilket gör att vi gång på gång sträcker oss efter schampoflaskan. Så om du nu känner att du skulle vilja skippa schampot helt så finns det faktiskt flera, mer skonsamma alternativ du kan testa. 

Vanligt vatten

Prova att byta ut ditt schampo med endast lite ljummet vatten och avsluta med en djupvårdande mask för ge håret lite extra fukt. Ett förslag är att mosa en avokado och massera in den i ditt hår, låt sitta i 5 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.  

Ägg

Tro det eller ej, ägg är ett otroligt bra alternativ till schampo. Det praktiska är även att ägget fungerar både som schampo och balsam; äggvitan spelar rollen som ett ytaktivt ämne och drar smuts och olja från hårstrået, medan äggulan återfuktar ditt hår som ett balsam. Men om du har väldigt fett hår, rekommenderar vi bara att använda äggvitan.

Gör så här: Knäck ett ägg i en flaska och skaka ordentligt. Se till att använda kallt vatten när du schamponerar in och låt det verka i cirka tre minuter innan du sköljer av.

Kokosmjölk och olivolja

Vi vet alla att kokosolja fungerar bra som hårmask, men visste du att kokosmjölk är ett fantastiskt substitut till schampo? Det håller både torr hårbotten och torrt hår återfuktat, slätt och grundligt rengjort.

Så här gör du: Blanda en förpackning (250 ml) kokosmjölk, en tesked olivolja och en tesked kokosolja. Schamponera in som vanligt. 

Citronsaft

Perfekt för dem som har torrt och frissigt hår. Citronsaft är en fantastisk hårrengöring tack vare dess starka antibakteriella egenskaper. Det fungerar även för att reducera gula toner i blont hår – så det är ett bra alternativ till silverschampo.  

Så här gör du: Pressa en hel citron i två deciliter vatten och smörj in i håret. Låt det sitta i ett par minuter innan du sköljer ur. 

Äppelcidervinäger 

Äppelcider förebygger inte bara håravfall utan innehåller även viktiga mineraler och vitaminer som ger håret glans och styrka.

Så här gör du: Blanda en matsked äppelcidervinäger med två deciliter vatten i en flaska och skaka noggrant. Häll det i håret och skölj sedan noggrant. 

Bakpulver

Du kanske blir lite skeptiskt till att ha bakpulver i håret. Men oroa dig inte – bakpulver är naturligt exfolierande, vilket betyder att det kan ta bort döda hudceller och smuts, minska överflödig olja i håret och även lindra klåda i hårbotten.  

Gör så här: Använd en matsked bakpulver till två deciliter vatten. Häll i en flaska och skaka tills allt lösts upp. Pressa ut blandningen i vått hår, massera in och skölj sedan av. 

Testa nu detta i 2-3 veckor för att kunna se resultat. Håll ut! Håret kommer att kännas tungt och fett den första veckan– för att sedan återgå till det normala och kännas rent och härligt igen. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar