Allt om den nya utställningen av arkitekten Sigurd Lewerentz

by Elizabeth

Även om han inte är känd är han ikonisk inom sitt fält. Nu får arkitekten Sigurd Lewerentz en egen utställning på museet ArkDes. Upptäck doldisen som ligger bakom världsarvet Skogskyrkogården – en sann konstnärssjäl som valde hantverket före att vara en del av industrialiseringen. 

Har du hört namnet Sigurd Lewerentz tidigare? Inte? Trots att han är en av de största namnet inom modernistisk arkitektur är det få som vet vem han var. Tillsammans med Gunnar Asplund ritade han Skogskyrkogården i Stockholm. Han är även en av personerna bakom Markuskyrkan i Björkhagen och Sankt Petri kyrka i Klippan. 

För att verkligen visa hans storhet har museet ArkDes öppnar en riktigt spännande utställning i höst. Utställningen heter “Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt” och öppnar 1 oktober. Det är fri entré på ArkDes så passa på att lära dig mer om en av konsthistoriens viktigaste personer. 

Utställningen visar en konstnär som valde en annan väg än samtida arkitekter. Andra arkitekter valde industrialiseringens väg och försökte hitta sätt att lösa bostadskrisen, medan Lewerentz valde att fokusera på hantverk, skriver ArkDes i ett pressmeddelande.  

 ”Lewerentz byggnader representerar, för alla de som beundrar dem, en glimt av vad som en gång var möjligt inom arkitekturområdet. Det finns bara ett fåtal verk i modern arkitekturhistoria som nått upp till den verkshöjd som Lewerentz mästerverk gör”, säger Kieran Long i pressmeddelandet.

ArkDes ligger på Skeppsholmen, precis vid Moderna museet. 

Adress:

ArkDes

Exercisplan 4, Stockholm

Fri entré 

Öppettider: Öppet tisdag till söndag klockan 10.00–18.00. Stängt på måndagar. 

Huvudbild: Flytande dansgolv från Stockholmsutställningen 1930, ritad av Sigurd Lewerentz. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar