Varför sköljmedel är dåligt för miljön och vad du ska använda istället

by Redaktionen

Använder du sköljmedel när du tvättar? Då borde du tänka om. Det är mycket giftigt både för människa och miljö. Förutom att vara skadligt sliter det onödigt mycket på kläderna.

Här är alla anledningar till varför du ska byta till ett mer ekologiskt alternativ.

Vad innehåller sköljmedel?

Vissa sköljmedel innehåller riktigt starka kemikalier som inte är bra för huden och som kan ge allergiska reaktioner, speciellt hos barn. 

Till exempel innehåller flera medel ftalater som kan vara hormonstörande. Ftalater kan göra det svårt att få barn, men senare forskningar visar på att barn som kommer i kontakt med ämnet får beteendenedsättningar och allergirelaterade sjukdomar, skriver miljömärkningen Svanen på sin hemsida. 

Ett annat problem med ftalater är att ämnet aldrig försvinner från plaggen, utan att de utsöndras under hela plaggets livstid – oavsett hur många gånger du tvättar det. 

Att använda sköljmedel är inte heller bra för plaggen. De flesta vanliga sköljmedel innehåller plastpartiklar binder fukt från tvättvattnet. Det gör att kläderna inte torkar helt, vilket sliter på plaggen och bryter ner elasticiteten. Dessutom försämras klädernas förmåga att andas och handdukar suger upp fukten mycket sämre. 

Sköljmedel är därmed inte heller bra för naturen, både för att det är giftigt och släpper ut plastpartiklar som aldrig försvinner. 

Vad ska jag använda istället? 

Om du ska använda sköljmedel är det bra att undersöka om det finns hållbara alternativ, till exempel om produkterna har miljöcertifieringar.

En annan lösning (och den bästa) på problemet är ättika. Nu kan ättika inte göra att plagget blir mindre statistiskt, till skillnad från traditionellt sköljmedel, men kläderna blir både mindre skrynkliga och mindre hårda. Allt du behöver är en halv deciliter ättika i facket för sköljmedel för bästa resultat. 

Därför ska du använda ättika

  • Du skadar varken människa eller miljö – det är ett bättre, miljövänligare alternativ. 
  • Ättika har antiseptiska egenskaper och tar bort lukt. 
  • Kläderna blir mjukare och mindre skrynkliga. Ättika skadar inte heller dina kläder, till skillnad från sköljmedel.  
  • Färgerna bevaras tack vare ättikan.
  • Det är billigt, en flaska ättikssprit kostar runt 20 kronor.
  • Vattnet blir mindre kalkrikt.
  • Har plagget fläckar kan ättika bleka dem…
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar