Tips: Så minskar du ditt matsvinn

by Redaktionen

Det är lätt att köpa för mycket mat som inte blir uppäten som blir dålig och måste kastas. Det finns många sätt att ändra på det. För att få en mer hållbar livsstil så gäller det att planera och förvara maten rätt. Så här gör du för att minska ditt matsvinn.

Vad är matavfall?

Det som räknas in i matavfall är både oundvikligt matavfall,det vill säga det matavfall som inte skulle ha ätits upp i vilket fall som helst. Det kan gälla skal, ben och kaffesump, enligt Naturvårdsverket. Onödigt matavfall är det som brukar kallas matsvinn och innebär mat som inte blivit uppäten, exempelvis oöppnade förpackningar. 

Vi svenskar slänger cirka 45 kilogram ätbar mat varje år, enligt Naturvårdsverket. Det är onödiga resurser och är inte hållbart för miljön. Men det finns mycket man kan göra, och dessutom vinna på det själv i längden. Livsmedelsverket skriver att ett vanligt hushåll kan spara minst 3 000 till 6 000 kronor varje år om man minskar sitt matsvinn. 

Planera inköpen

Ett lätt sätt att börja är att planera inköpen. Innan du handlar kan du exempelvis gå igenom kyl, frys och skafferier för att inte handla något du redan har hemma. Skriv en lista innan du går och handlar för att vara säker på att maten kommer att tillagas och ätas upp. Spontanköp gör ofta att det är svårt att planera hur ingredienserna ska tillagas. 

Håll koll på utgångsdatum

Gör en inventering i frys, kyl och skafferi då och då. Håll koll på utgångsdatum och planera måltider efter detta. Även om en matvara har passerat bäst före-datum ska du inte slänga den direkt. Titta, dofta och smaka innan du slänger – många varor håller mycket längre än vad som står på förpackningen. 

Hur tar man vara på rester

Har du bananer och ägg hemma kan du göra bananpannkakor – både nyttigt och gott. Det finns även många receptböcker med hur du lagar ny mat av olika rester, men även hur du använder en viss råvara. 

Exempelvis har kocken Paul Svensson skrivit flera kokböcker som berör matsvinnet. Låna hem boken Rädd maten! : manual för minskat matsvinn av Paul Svensson och Christofer Ekman för att lära dig mer om hur du lagar mat på rester och varor som håller på att gå ut. 

Livsmedelsverket har många tips på hur du kan ta vara på rester. Exempelvis skriver de att du kan göra en smoothie på frukt som börjar bli skrumpen och dålig. Ett tips är att göra plockmat av rester eller en omelett med grönsaker och kött som är på väg att bli sopor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev