Så återvinner du värmeljus rätt

by Redaktionen

Varje år säljs drygt 300 miljoner värmeljus i Sverige. Det blir mycket avfall, och det är viktigt att de tomma behållarna hamnar rätt när vi slänger dem. Vet du hur du skall göra?

Två olika sorters metaller

Värmeljusen kommer oftast i en kopp som är tillverkad av aluminium. Den lilla vekeshållaren i botten på koppen är däremot gjord av stål, förmodligen för att det är en tyngre metall och håller veken stadigt på plats.

Ta isär de två delarna

När värmeljuset brunnit ut, peta loss vekeshållaren från koppen så att delarna hamnar lösa var för sig när du lämnar in dem som metallförpackning på en återvinningsstation. Den lilla stålpluppen lossnar lätt.

Alla metallförpackningar hamnar i en sorteringsanläggning som separerar stål från aluminium med hjälp av en stor magnet. Stål fastnar på magneten, men inte aluminium. 

När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål respektive aluminium. Om vekeshållaren sitter fast sorteras koppen som stål, vilket innebär att aluminiumet brinner upp och försvinner från jordens yta istället för att återvinnas. Det finns stora miljövinster med att återvinna aluminiumet.

Stearin kvar i koppen?

Det gör inte något om det är lite stearin kvar i koppen när värmeljuset är utbrunnet och ska lämnas till återvinning. Det viktiga är, återigen, att lossa vekeshållaren. Stearinljus i övrigt läggs i hushållsoporna.

Så njut av ljusen, men lossa vekeshållaren när ljuset brunnit ut!

Tv4:s Nyhetsmorgon får rådet bekräftat av en avfallsexpert.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar