Odla egen chili och paprika från frö

by Redaktionen

Du vill väl ha egen ekologiskt odlad chili? Nu är det sådags! Med tanke på vår korta sommar hinner plantan inte bli stor, få frukt och frukten mogna innan vintern om man startar för sent. Gillar du mildare smaker går det precis lika bra att odla paprika.

Att odla chili är enkelt och roligt

Många har som tradition att starta chilisådderna på juldagen eller den 1 januari. Så nu är det hög tid att du gräver i dina frögömmor eller besöker fröförsäljaren. Bara du sår i januari så är det lugnt på chilifronten. Om man har ett växthus där man kan övervintra plantorna eller ett rum i källaren med extrabelysning kan man så och odla chili i princip året om.

Chili är faktiskt enklare att odla än tomat. Chiliplantan kräver inte lika mycket passning med vatten och annan skötsel samt drabbas inte lika lätt av skadedjur om man sköter den rätt.

Chili – en eldig latino

Chilipeppar, Capsicum annuum, tillhör familjen potatisväxter och kommer från Sydamerika där den är perenn, det vill säga att den lever flera år. Du kan hålla dina chiliplantor i liv över vintern här också, men de vill ha det varmt och ljust precis som i sina hemtrakter. 

Det finns mängder med chilisorter att välja mellan, kolla bara hur starka de är. Vissa smakar mer som paprika medan andra knappt går att titta på utan att börja svettas. Odlar du chili för dess trevliga utseendes skull finns det många olika chilifruktformer och färgnyanser att välja mellan.

Så här sår du chili

Rootmaster är ett kompakt minidrivhus med självbevattningsfunktion. Har du möjlighet så använd en sådan, det gör förodlingen enkel. Rootmaster blev utnämnd till årets trädgårdsprodukt i Elmia Garden Awards 2014. Annars kan du så i vilket kärl som helst.

Fyll upp odlingsfacken/krukan med såjord; vanlig jord är för näringsrik och rötterna på de nya groddarna bränns. Tryck ner frön lite lätt på såytan och duscha dem med ljummet vatten. Chili vill även vid det här stadiet ha det varmt, så ha uppvärmt golv, varmt element eller värmematta under såbädden tills skotten kommit upp.

Räkna med allt från 7–35 dagar för chilin att gro, så släng inte sådden om du inte ser något i första taget. Efter att de kommit upp är det dags att ordna med belysningen. Om man ska få stadiga, kraftiga plantor krävs extrabelysning. Det finns en mängd olika lampor för växter, välj efter eget tycke.

Plantera om de pyttesmå chiliplantorna

När plantorna växt till sig lite och du ser små rötter sticka ut vet du att det är dags för omplantering, eller omskolning som det kallas. Plantera chilibebisarna en och en i 10 cm krukor. De får fortfarande stå kvar under belysningen tills de ska ut eller solen räcker till. Man kan toppa plantorna om man tycker att de har ränt iväg på höjden. Eventuella knoppar ska plockas bort, vi vill få starka plantor nu och frukt först senare.

Plantera om en gång till

När plantorna blivit större och stadiga planteras de om en gång till i sina ”riktiga” krukor. Vissa tycker att man kan göra detta direkt och hoppa över den första omplanteringen till den mindre krukan. Prova och se vad som funkar för dig.

Ta ut chilin i solen

När vädret tillåter börjar avhärdningen. Det är viktigt för chili att det är varmt ute, och nattemperaturen får inte understiga 8 grader. Växthus behövs inte om man odlar chili, man kan ha plantorna i krukor på en varm och solig plats ute eller i det soligaste fönstret om de får plats. Se till att krukorna är rejäla bara, chiliplantorna blir små buskar, 50–100 cm höga, och har ett stort rotsystem. Ett tips är att sätta chiliplantor i 10-litershinkar som du lindar in med säckväv för att göra dem snyggare.

Njut av dina vackra chiliplantor, och lycka till med skörden!

Odlings-TV berättar om några olika chilisorters egenskaper och visar hur du sår fröna.

Nästa steg: Skola om de små chiliplantorna som skjutit upp ur jorden. 

Andra omplanteringen och hur man beskär en övervintrad chiliplanta.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar