fbpx

11 hållbara nyårslöften – vilka väljer du?

by Redaktionen

Vi har bara en planet och den behöver tas om hand. Alla kan bidra till en bättre miljö med små och enkla handlingar, med val som vi gör i vardagen. Här är elva förslag på klimatsmarta nyårslöften som gör skillnad. Välj några av dem, eller anta utmaningen att anamma alla!

1. Byt ut all belysning i hemmet

Bestäm dig för att det här är året då du ska byta ut alla dina lampor till LED-lampor. Då både sparar du energi och undviker farliga ämnen. LED-lampor har lång livslängd och sparar 80 procent mer energi jämfört med en glödlampa.

2. Prioritera duschen

Hur härligt det än är att bada badkar bör vi se över hur ofta vi gör det. Att göra sig ren genom att bada kräver 150 liter vatten jämfört med cirka 45 liter för en dusch på fem minuter. Så – anta utmaningen och prioritera duschen. Tänk bara på att göra det effektivt: stäng av vattnet när du schamponerar håret och tvålar in dig.

3. Ta med kassen till affären

Ta med dig en egen kasse när du handlar – för den bästa kassen är den som används flera gånger. Vilket material som ger minst miljöpåverkan beror bland annat på i vilket land kassen är tillverkad och vilka råvaror och energikällor som använts. Tygkassen kräver mer energi, vatten och kemikalier vid tillverkning än övriga kassar, men är helt okej att bruka om den används under flera år och om den är gjord av tyg som annars skulle ha kasserats.

En nätkasse är ett praktiskt alternativ och lätt att ha med sig.

4. Arrangera regelbundna klädbytardagar

Ett roligt sätt att uppdatera sin garderob på är genom att anordna klädbytardagar. Samla ihop ett gäng vänner, grannar eller kollegor och bestäm er för att ett par gånger per år träffas för att byta kläder med varandra. Skänk sedan bort det som blir över till en välgörenhetsorganisation. Det här är ett socialt nyårslöfte som förenar nytta med nöje.

5. Inför köpstopp

Klarar du av att bara köpa det allra nödvändigaste som mat och hygienprodukter, och undvika all annan shopping under en vecka, en månad eller ett år? Utmana dig själv och testa hur länge du klarar av att vara ifrån konsumtionen. Efter ett tag blir det en vana.

6. Tacka nej till reklam

Sätt upp en skylt som säger ”Nej tack till reklam” på din brevlåda och ditt brevinkast. Fysisk pappersreklam är en miljöbelastning genom både produktion och transport. Dessutom uppmuntrar reklamen dig till köp. 

7. Lämna bilen hemma

Att resa tillsammans, oavsett om det handlar om bussar, spårvagnar, tunnelbanor eller tåg, är ekonomiskt fördelaktigt och är optimalt ur miljösynpunkt. Anta utmaningen och gör den kollektiva resan, eller cykelresan, till standard.

8. Ta matlåda till jobbet

Matlådelunchen är ett bra sätt att ta hand om rester och minska matsvinnet, samtidigt som det är snällt mot plånboken. Du vet också vad maten innehåller när du lagat den själv. Pengarna du får över genom att alltid ha med matlåda kan du köpa bättre råvaror för.

9. Haffa energitjuvarna

Minska energiförbrukningen hemma. Leta upp onödiga eltjuvar som kan finnas gömda. Vanliga bovar är gamla frysboxar, elslingor, element som står och eldar för kråkorna, överflödig belysning och dragiga fönster. Behöver du skaffa nytt, köp energisnåla prylar.

Med hjälp av en grenkontakt med strömbrytare blir det smidigt att stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte och drar el i smyg. Energisparande munstycken på kranarna är en annan toppengrej, liksom el märkt med Bra Miljöval. Då får du el från sol, vatten och vind med minsta möjliga miljöpåverkan. Gå inte på försäljningssnack om ”grön el” i största allmänhet. El märkt Bra Miljöval är den enda som uppfyller Naturskyddsföreningens tuffa miljökrav.

10. Syna städskrubben

På städproduktfronten finns gott om miljömärkta alternativ i de flesta butiker. Håll utkik efter fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen nästa gång du handlar – och gör dig av med giftiga produkter i skrubben.

Testa också om det finns produkter du klarar dig utan. En svabb och ljummet vatten löser lätt lite kladd på golvet. Miljömärkt såpa samt ättika och bikarbonat är skonsamma medel som fixar många städutmaningar i hemmet.

11. Tänk på vad du spolar ner

Häll aldrig lösningsmedel, färg eller andra kemikalier i vasken eller toaletten. Man kan lätt tro att reningsverkets filter tar hand om farligheterna, men så är det inte. De åker vidare rätt ut i naturen, så du kan få det i dig med nästa kallsup i sommar. Lämna till närmaste miljöstation för farligt avfall istället.

Hittar du på fler klimatsmarta nyårslöften?

Skriv gärna dina förslag i kommentarsfältet!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar