Klädbytardagen och Earth Hour den 28 mars– för vår planets skull

by Redaktionen

Lördag den 28 mars är datumet för Sveriges största klädbytardag 2020 med evenemang i hela landet. Den arrangeras på Naturskyddsföreningens initiativ på samma dag som WWF ordnar Earth Hour. Klädbytardagar är både miljösmart och kul! Läs här hur det går till.

Earth Hour – fira Jorden

Redan 2007 tog World Wide Fund for Nature, här i Sverige också kallad Världsnaturfonden, initiativ till en enkel symbolhandling för klimatet: alla lampor släcks klockan 20.30 lokal tid för en timme den sista lördagen i mars – Earth Hour. I dag är det världens största klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden. 

Den symboliska nedsläckningen i stad efter stad, hus efter hus, rum efter rum finns fortfarande kvar, men Earth Hour har blivit mycket mer än så. Bland annat anordnas den stora klädbytardagen i flera nordiska länder på samma datum. 

Läs mer om Earth Hour här.

Varför klädbytardagar?

En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljön och människorna hårt i andra länder. Samtidigt börjar många av oss tröttna på köp-och-släng-trenden. På klädbytardagen kan du “shoppa” miljövänligt!

Du hittar ditt närmaste klädbytararrangemang på stora klädbytardagen här. Klädbytare kan naturligtvis också dyka upp lite här och var när som helst, så håll koll på din omgivning för affischer och reklam.

Så här går det till på ett klädbyte

  • Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg. Antalet plagg kan variera lokalt.
  • För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
  • Det är helt gratis.
  • På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.
  • Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Klädbytardagen = Nordic Swap Day

Klädbytardagen har blivit ett nordisk event. I Danmark är det initiativet Byttemarked som står bakom arrangemangen och i Norge är det Norska Naturvernforbundet som har klädbytardagen som en del i sin kampanj Ta vare på det du har.

Så här arrangerar du själv ett klädbyte med hjälp av Naturskyddsföreningen

1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand?

2. Skicka ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. De hjälper dig med råd om hur du kan gå tillväga.

3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar.

Här hittar du Naturskyddsföreningens bästa tips för ett lyckat klädbyte.

4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor och annat material från Naturskyddsföreningen. 

Naturskyddsföreningens siffror från klädbytardagen 2019

Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades ca 300 klädbyten i Norge, Danmark, Island och Sverige.

I Sverige fick 58 000 plagg en ny ägare, vilket var nytt rekord. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing: 43 ton kemikalier, 406 ton koldioxid och 58 000 kubikmeter vatten.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar